98% всіх миючих засобів, які продаються в Україні, містять фосфати – ті самі, від яких сьогодні назавжди відмовляється Європа.

У Європі процес очищення від фосфатів йде настільки швидко, що сьогодні вже ц Німеччині, Італії, Австрії, Норвегії, Швейцарії і Голландії 100% пральних порошків, які продаються у місцевих магазинах, не містять фосфатів, пише журнал "Корреспондент".

Причини відмови від фосфатів всім відомі, адже вони, пом\'якшуючи воду та активуючи дію поверхово-активних речовин, які прибирають бруд і жир, одночасно руйнують здоров\'я людини та забруднюють екологію. Вони сприяють розвитку алергії, негативно впливають на роботу нирок і печінки, можуть стати причиною багатьох важких захворювань, переконана лікар-алерголог Інна Гогунська.

Майже так само вбивчо ці хімічні сполуки діють і на навколишнє середовище: попадаючи через каналізацію у водойми, вони активізують ріст синьо-зелених водоростей, які виділяють метан, аміак і в результаті знищують водну флору та фауну.

Експерти називають ситуацію з фосфатами, яка склалася в Україні, критичною, а Міністерство регіонального розвитку вже оголосило їм війну, розробивши законопроект, який забороняє виготовлення і продаж в Україні миючих засобів, які містять небезпечну речовину.

Тим часом споживання порошків в Україні щороку зростає на 10-15%. А за останні 10 років вміст фосфатів в стокових водах Дніпра зросло втричі – з 8 до 22 мг/літр, тоді як в західних країнах цей показник не перевищує 1 мг/літр.

Причому фосфати у миючих засобах – не єдине зло. Поверхово-активні речовини, без яких також неможливий будь-який миючий засіб, є не менш небезпечними. Попадаючи на тіло людини, вони викликають алергію, захворювання мозку, печінки, нирок та легень. Небезпечна хімія залишається в тканині одягу навіть після десятого полоскання, застерігають медики.



Переглядів: 3877
Поширень: 0