Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародна діабетична федерація офіційно проголосили 14 листопада Всесвітнім днем діабету.

За даними ВООЗ кількість хворих на цукровий діабет в 2025 році може досягти 334 млн. осіб, що складає 6, 3 % населення світу. Про глобальну загрозу цієї недуги та стан захворюваності на неї в області повідомив головний лікар Вінницького обласного клінічного ендокринологічного диспансеру, заслужений лікар України Пилип Прудиус на прес-конференції, яка відбулась 12 листопада.

У заході також взяли участь голова асоціації хворих на цукровий діабет «Благовіст» Лариса Грінченко, завідувач кафедри ендокринології ВНМУ ім. М. І. Пирогова, професор Марина Власенко, президент ВОБО «Благодійний фонд «Здорова нація» Вадим Кудіяров та інтерконтинентальний чемпіон з боксу В’ячеслав Узелков.

Як зазначив П. Прудиус, головною проблемою цукрового діабету є його пізня діагностика та низький рівень обізнаності хворих. На жаль у багатьох випадках це захворювання діагностується на тому етапі, коли вже сформовані складні незворотні ускладнення. Діабет несе серйозну загрозу не лише для хворих, а й для тих, хто ще не знає про своє захворювання.

Темпи розвитку діабету і його ускладнень в найближчому майбутньому будуть випереджати можливості системи охорони здоров’я країн боротися з цим захворюванням. Саме тому Генеральна Асамблея ООН, визнаючи загрозу, яку становить епідемія діабету для всього людства, прийняла Резолюцію ООН про діабет. Дана резолюція визнає необхідність термінових дій та закликає країни-учасниці впроваджувати національні програми, розвивати національну політику профілактики, лікування та допомоги хворим на цукровий діабет.

Щоб звернути увагу світової спільноти на специфічні проблеми хворих з цукровим діабетом, особливо дітей, підлітків, людей похилого віку і вагітних жінок, кожного року проводяться Дні діабету.

У Вінницькій області захворюваність на цукровий діабет зростає кожного року, особливо турбує зріст захворюваності серед дітей віком до 5 років. Для призупинення епідемії цукрового діабету триває реалізація обласної Програми «Цукровий діабет», метою якої є здійснення раннього виявлення цукрового діабету та його ускладнень, забезпечення заходів, спрямованих на профілактику цукрового діабету 2 типу. Підвищення ефективності діагностики, лікування недуги та ускладнень здійснюється завдяки впровадженню міжнародних стандартів діагностики та лікування хворих, забезпечення доступної медичної допомоги, що дасть можливість збільшити тривалість та поліпшити якість життя хворих, адаптувати їх в суспільстві.

З нагоди відзначення Всесвітнього Дня цукрового діабету, на Вінниччині з листопада по грудень проходитимуть такі заходи, як обстеження громадян на вміст цукру у крові в великих торгівельних центрах «Мегамол» та «Магігранд» та в інших громадських місцях. Також планується проведення цілеспрямованих благодійних акцій, концертів, творчих виставок, флеш-мобів та науково практичних конференцій.



Переглядів: 8278
Поширень: 0