Вчені дослідили знімки голови алкоголіків та побачили причину потягу до пляшки.

Мигдалина, маленька куля під скроневою долею - формує наш настрій, звички та характер. І саме там ховається потяг до алкоголю.

Учені з американського університету Дюка порівняли МРТ студентів, які зрідка випивають, із принципово тверезими. У потенційних алкоголіків будова мозку та його реакція на різноманітні стимули відрізнялася. А от у те, що можна напевне сказати, чи буде людина алкоголіком, іще до того, як відкоркована перша пляшка - український нейрофізіолог Олена Федоренко не вірить. Згадує, як кілька років тому такий розголос викликали експерименти з пацюками. Згодом виявилося, що в людей механізми контролю інші.

Старший науковий співробітник Олена Федоренко розповіла: "Їй ввели електрод, який стимулював цю частину мозку. Мишка зрозуміла, що це задоволення - і вона стимулювала її, стимулювала, поки не померла з голоду".

У столичній наркологічній клініці більшість пацієнтів - уже допилися до білої гарячки. Генетичну схильність до пляшки мав лише один із десяти, переконують лікарі. Решті виправдовуватися нічим.

На околиці столиці по обіді відпочиває Олександр із двома друзями. Кажуть, випивати - природна потреба. Усього живого. "Мавпи і слони шукають спеціальне дерево з фруктами, яке бродить. Вони шукають бродячі фрукти - ті ж мавпи, ті ж бегемоти - то є щось в організмі не так, я не думаю, що ми кращі від тварин!" - розповів лікар.

Західні вчені саме готуються до експериментів над тваринами. Мовляв, якщо вивчити будову мозку потенційного алкоголіка, лікування можна буде починати заздалегідь. Навіть у дитячому віці.



Переглядів: 3747
Поширень: 0