Кожен фахівець, який погодився відпрацювати в сільській місцевості не менше трьох років, отримає матеріальну допомогу в розмірі п\'яти мінімальних заробітних плат - 6900 гривень. У державному бюджеті на нинішній рік на це передбачено кошти.

Крім того, зазначила Раїса Богатирьова, в пілотних регіонах з реформування охорони здоров\'я (Донецька, Дніпропетровська, Вінницька області та місто Київ) діють програми місцевих стимулів: місцеві влади виділяють приїжджим лікарям житло, транспорт, оплачують мобільний зв\'язок, забезпечують відпочинок їм та їхнім сім\'ям.

До того ж, Міністерство охорони здоров\'я прийняло рішення надати можливість реалізовувати такі програми і в непілотних регіонах: там, де територіальні громади приймуть рішення про створення пунктів первинної медико-санітарної допомоги.

Заробітна плата лікарів сімейної практики становить сьогодні 5-7 тисяч гривень в залежності від обсягу і якості виконаної роботи, повідомила Раїса Богатирьова. Штатні нормативи первинної допомоги передбачають обслуговування одним лікарем сімейної практики 1200 пацієнтів. При цьому, підкреслила Міністр, сімейний лікар повинен добре знати пацієнта і історію його хвороби, його родовід, щоб мати можливість вчасно допомагати пацієнтові, проводити профілактичні огляди, вміти надати нескладну хірургічну допомогу.

Відстань від місця проживання пацієнта до найближчого пункту первинної медико-санітарної допомоги повинно бути від двох до семи кілометрів. У минулому році в рамках реформи охорони здоров\'я було відкриті 179 таких пунктів у пілотних регіонах.



Переглядів: 4142
Поширень: 0