Сильний спалах на Сонці, що відбулася в четвер, може викликати на Землі магнітну бурю - спалахів такого класу не спостерігалося з листопада минулого року, повідомив РІА Новини директор Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.

Сонячні спалахи, залежно від потужності рентгенівського випромінювання, діляться на п\'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів. Нинішній спалах класу M6.5 було зафіксовано в 11 год. ранку за московським часом практично в центрі сонячного диска.

За словами Гайдаша, спалах супроводжувався викидом сонячної речовини, і супутники зафіксували зростання потоку протонів до рівня, небезпечного для космічної техніки, про що фахівці вже отримали попередження. Він також додав, що спалах може викликати на Землі досить сильну магнітну бурю з 12 на 13 квітня.

Учений нагадав, що в цілому Сонце залишається досить "спокійним", наприклад, в зимові місяці не було зафіксовано жодної магнітної бурі.



Переглядів: 3952
Поширень: 0