В рамках впровадження україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» у м. Вінниці у Обласній клінічній лікарні ім. М.І. Пирогова (на базі якої буде відкрито перинатальний центр) створюється симуляційний тренінговий центр для навчання медичних спеціалістів Вінницької області.

На Вінниччині побували експерти україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини»

4 червня 2013 р. до м. Вінниці завітали міжнародні експерти україно-швейцарської Програми:

  1. Dr. Stefan Gisin (Штефан Гізін), директор медичного симуляційного центру SimBa (Базель, Швейцарія).
  2. Martina Gisin (Мартіна Гізін) - дипломована акушерка (Registered Midwife, Masters of Science in Midwifery), лікарня Базельського університету (Швейцарія), експерт міжнародних програм.
  3.  Dr. Lucas Opitz (Лукас Опіц), старший медичний спеціаліст з питань педіатрії, неонатології та анестезіології, Медичний центр університету м.Ніцца (Франція), експерт міжнародних програм.

На Вінниччині побували експерти україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини»

Основною метою візиту іноземних спеціалістів було поділитися досвідом роботи подібних центрів у європейських країнах та надати підтримку вінницьким колегам у належній організації роботи їхнього симуляційного центру.

На Вінниччині побували експерти україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини»

Сьогодні у країнах Європи навчання у симуляційних центрах є важливою складовою у професійній підготовці медичних працівників. Для України такі симуляційні тренінгові центри – це нова високотехнологічна методика навчання медперсоналу. Вона полягає в тому, щоб спеціалісти відпрацьовували практичні навички надання медичної допомоги на манекенах. Обладнання для симуляційних центрів - це манекени матері, яка народжує дитину, та новонародженого, який імітує різні небезпечні стани. Симулятори комп’ютеризовані і дозволяють програмувати потрібні сценарії поведінки у типових проблемних ситуаціях, до яких мають бути готовими медики.

На Вінниччині побували експерти україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини»

У квітні 2013 року Україно-Швейцарська Програма «Здоров’я матері та дитини» за підтримки Швейцарської Конфедерації придбала обладнання (симулятори матері та дитини SimMom та SimNewB виробництва норвезької компанії Laerdal) для створення симуляційних тренінгових центрів на загальну суму 400 тис. швейцарських франків (понад 3 млн. грн.). Закуплене обладнання, окрім Криму, встановлять ще у 3 регіонах України: у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні (м. Луцьк), у Кримському республіканському перинатальному центрі (м. Сімферополь) та в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі. Одночасно буде проведено навчання персоналу, який працюватиме з цим обладнанням та відповідатиме за проведення тренінгів у своєму регіоні.

На Вінниччині побували експерти україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини»

«Нова фаза Програми (травень 2011 р. - квітень 2015 р.) присвячена поширенню досвіду та досягнень попередніх фаз у всіх партнерських регіонах. Головна мета - покращити якість, ефективність і доступність послуг з охорони здоров\'я матері та дитини у цих регіонах. Відтепер у симуляційних центрах можна буде відпрацьовувати дії медиків під час ускладнень в пологах на спеціальних манекенах. Такі тренування також дозволять покращити взаємодію між усіма фахівцями, що надають допомогу роділлям та новонародженим, й матимуть позитивний вплив на результат їхньої роботи», - підкреслила керівник офісу з впровадження програми п. Наталія Рябцева.

Інформаційна довідка

Україно-Швейцарська Програма «Здоров’я матері та дитини» впроваджується за підтримки Швейцарської Конфедерації Швейцарським Інститутом Охорони Здоров‘я на підставі наказу МОЗ України від 8 листопада 2011 року. Діяльність Програми базується на міжнародному підході до безпечної вагітності та пологів.

Україно-швейцарська співпраця, спрямована на покращення здоров\'я матерів та дітей, розпочалася в 1997 році. За цей період були успішно реалізовані ініціативи спільно з МОЗ України, Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика та партнерами з Волинської, Івано-Франківської, Вінницької областей та АР Крим. Довготривала співпраця з партнерськими регіонами була орієнтована на підтримку реформ і модернізацію системи охорони здоров\'я матерів і дітей, забезпечення комплексного підходу до надання перинатальних послуг.

Співпраця з Вінницькою областю розпочалася у 2008 році, коли до Програми було включено 5 центральних районних лікарень області (Іллінецьку, Калинівську, Козятинську, Тульчинську, Хмільницьку). У 2009 році на прохання обласної та районної адміністрацій до Програми було залучено також Могилів-Подільське МТМО.

У чинній фазі Програми (2011-2015 рр.) Програма впроваджується в усіх центральних районних лікарнях області.

В грудні 2012 року Швейцарська Конфедерація придбала і встановила медичне устаткування в 42 партнерських медичних установах в 4 регіонах України на загальну суму 1 млн. 600 тис. CHF (близько 13 374 353 грн.), у тому числі такі необхідні для забезпечення здоров\'я матері та дитини пристрої, як апарати штучної вентиляції легень для новонароджених і немовлят з функцією СДППД(СРАР), інкубатори для новонароджених, реанімаційні столики для новонароджених, портативні рентген-апарати, кардіотокографи та ін.



Переглядів: 9232
Поширень: 0