Через дощову та теплу погоду грибний сезон цьогоріч розпочався раніше. А разом із збором дикорослих грибів з’явилися і перші випадки отруєння ними.

За словами головного санітарного лікаря Вінниці Олександра Сорочана, на сьогоднішній день у місті зареєстровано вже три випадки отруєння грибами, постраждало чотири людини. А по області протягом цьогорічного грибного сезону зареєстровано вже 22 випадки отруєнь, 32 особи госпіталізовано з підозрою на отруєння, в тому числі 3 дітей. «В основному отруєння пов’язані з помилковим збором грибів, - розповідає Олександр Сорочан. – А більше всього від отруєнь страждають літні люди».

При зборі грибів, навіть маючи деякі знання та досвід, завжди потрібно строго дотримуватись основного правила - брати необхідно тільки ті гриби, за яких ви певні, що вони їстівні. Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більш у сирому вигляді. Не можна збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж шляхів, адже вони накопичують отруйні речовини і стають непридатними для споживання. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

А купувати гриби необхідно тільки на офіційних ринках і обов’язково вимагати у продавця ветеринарне свідоцтво.​



Переглядів: 3957
Поширень: 0