Медичні профілактичні огляди школярів проводяться відповідно наказу МОЗ №682 від 16 серпня 2010 року в лікувально-профілактичних закладах у присутності батьків або інших законних представників. Профогляд дитині можна зробити протягом календарного року, але проміжок між оглядами має бути не більше року. Наприклад, якщо дитина пройшла профогляд у листопаді місяці, то наступний – має бути не пізніше листопада наступного року.

Передусім, необхідно відвідати дільничного лікаря або лікаря сімейної практики Центру первинно-медичної санітарної допомоги, тобто за місцем спостереження дитини.

Огляд вузькими спеціалістами дітей віком 7, 8, 9, 10, 12 та 13 років не є обов’язковим. Однак, дільничний лікар може направити до вузьких спеціалістів у Центр матері та дитини в разі потреби. Діти у віці 6, 11, 14, 15, 16 та 17 років є декретованою групою і повинні обов’язково пройти огляд у вузьких спеціалістів. Школярі віком 6 та 11 років направляються до дитячого хірурга, ортопеда-травматолога, офтальмолога та стоматолога, здають аналіз крові на гемоглобін. Діти віком 14 та 15 років – стоматолога, дитячого хірурга, ендокринолога та роблять флюорографію, здають аналіз крові на гемоглобін, дівчата проходять дитячого або підліткового гінеколога. У 16-17 років юнаки та дівчата обстежуються стоматологом, гінекологом та роблять флюорографію.

Департаментом освіти спільно з департаментом охорони здоров’я відпрацьовано алгоритм проведення профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

У липні огляд вузькими спеціалістами по ЦПМСД та міській лікарні ЦМ та Д проводиться за наступним графіком:

  • ЦПМСД №1 - забезпечує огляд хірургом, окулістом; ЦМ та Д - отоляринголом, неврологом та іншими вузькими спеціалістами за потребою.
  • ЦПМСД №2 та №3 – забезпечує огляд окулістом, отоляринголом, хірургом; ЦМ та Д - неврологом та іншими вузькими спеціалістами за потребою.
  • ЦПМСД №5 – забезпечує огляд окулістом, отоляринголом, з 15 липня по 1 серпня огляд неврологом; ЦМ та Д - неврологом з 1 липня по 15 липня, дитячим хірургом та іншими вузькими спеціалістами за потребою.
  • ЦПМСД №6 – забезпечує огляд неврологом, окулістом, хірургом; ЦМ та Д – отоляринголом та іншими вузькими спеціалістами за потребою.

У серпні діти всіх вікових груп оглядаються лікарями загальної практики сімейної медицини або дільничними педіатрами за місцем проживання, а вузьких фахівців проходять у міській лікарні ЦМ та Д за необхідністю.

У вересні школярі недекретованих груп оглядаються дільничними лікарями за місцем спостереження та при потребі і направленні лікаря - вузькими фахівцями лікарні ЦМ та Д. Діти декретованої групи усіх спеціалістів проходять у лікарні за місцем проживання згідно наступного графіку:

  • ЦПМСД №2 – ЗОШ №16 – 9 вересня та 16 вересня, ЗОШ №2 – 23 вересня та 30 вересня;
  • ЦПМСД №3 – ЗОШ №35 – 13 вересня;
  • ЦПМСД №6 – ЗОШ №30 – 11 вересня, ЗОШ №29 – 18 вересня, ЗОШ №5 – 25 вересня.

По закінченні проходження медичного профогляду, необхідно знову звернутися до дільничного лікаря, який робить висновок про стан здоров`я дитини, в тому числі визначає групу для занять фізкультурою, яка, з огляду на стан здоров`я дитини, безпечна.

Діти, які не пройшли медичного профілактичного огляду літом та у вересні, будуть оглядатись згідно додаткових графіків.

За словами головного спеціаліста відділ лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Людмили Саєнко, на сьогоднішній день 90 % дітей декретованої групи уже пройшли профілактичний огляд. «Огляд дає змогу вчасно виявляти захворювання чи схильність до них та надавати школярам відповідну медичну допомогу, - каже Людмила Саєнко. – Я звертаюсь з проханням до батьків із усією серйозністю й відповідальністю ставитися до проходження дитячого медогляду та не відкладати його, адже, що може бути дорожчим за здоров`я вашої дитини».​



Переглядів: 8469
Поширень: 0