Цього тижня у повітрі ще спостерігаються поодинокі пилкові зерна амброзії. Волога та прохолодна погода, нетипова для цього періоду року, стимулювала появу у повітрі надзвичайно великої кількості спор грибів.

Якщо Ви відчуваєте симптоми полінозу (алергії на пилок рослин) або хочете попередити їх появу взагалі уважно ознайомтесь із рекомендаціями лікаря:

  1. Не займайтесь активною діяльністю на вулиці в ранковий час (пік викиду пилку припадає на період з 5 до 12 годин ранку), особливо - у суху вітряну;
  2. Не вивішуйте для сушіння на відкритому повітрі одяг і білизну – на неї осідає пилок
  3. Зачиняйте вікна на ніч і вранці або завішуйте вікна мокрою тканиною. Закривайте вікна в автомобілях.
  4. Носіть звичайні або сонцезахисні окуляри. Вони частково захищають очі від пилку. По можливості користуйтеся маскою, особливо - за містом.
  5. Після повернення з вулиці мийте голову і руки, промивайте очі і ніс теплою водою.
  6. В період загострення, а також поза сезоном не вживайте продукти, які містять інгредієнти, що можуть спричинити перехресні реакції з алергенами пилку. Зокрема, при алергії на пилок злаків (жито, тимофіївка, райграс, лисохвіст) не рекомендовано вживати:
    - мед
    - хліб, печиво, макарони, сухарі
    - манну крупу
    - варені ковбаси, сосиски
    - пиво,віскі, пшеничну горілку
    при алергії на пилок бур\'янів (полин, лобода, амброзія, соняшник) не рекомендовано вживати:
    - мед, халву
    - насіння соняшника, масло
    - дині, кавуни, персики
    - селеру
  7. Не використовуйте рослинні препарати через можливість розвитку перехресних реакцій
    - при алергії на пилок бур\'янів не рекомендовані трав\'яні збори з ромашки, нагідок, мати-й-мачухи
  8. При наявності температури в період загострення полінозу не використовуйте безконтрольно жарознижуючі та антибактеріальні препарати. Необхідність їх вживання визначає тільки лікар
  9. Якщо є можливість, поїдьте у відпустку у північні райони України, де активне пилкування на даний час не спостерігається.
  10. Знаходячись за кермом або виконуючи роботу, що потребує значної уваги, не використовуйте протиалергенні препарати без погодження з лікарем. Багато із них мають снодійний ефект і знижують швидкість реакції. Пам\'ятайте, що згідно Ст. 130 Адміністративного Кодексу України, управління транспортними засобами особами під впливом лікарських препаратів, які знижують їх увагу і швидкість реакції прирівнюється до водіння в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп\'яніння.
  11. Всі лікувальні і профілактичні заходи при алергії на пилок рослин необхідно узгоджувати з лікарем-алергологом. Тільки в алергологічному кабінеті можливо встановити етіологічний (причинний) діагноз і максимально правильно призначити профілактичне (попереджувальне) лікування.

Прогноз здійснюється аеробіологічною науково-дослідною групою Вінницького національного медичного університету (керівник В. Родінкова) за підтримки алергологічного кабінету Вінницької МКЛ №1 (завідувач Б.Стремедловський).


Переглядів: 3096
Поширень: 0