13 березня 2014 року на засіданні виконкому міської ради затвердили план міських заходів, які дозволять ефективніше попереджати  захворювання на туберкульоз, виявляти цю недугу на ранніх стадіях та результативніше її лікувати. Документ розрахований на 2014–2016 роки.

За минулий рік показник захворюваності на туберкульоз у Вінницькій області менший ніж в загальному по Україні (50,5 % на 100 тисяч населення до 61,9 %). Як зазначив під час засідання виконкому головний державний санітарний лікар Вінниці Олександр Сорочан, епідемічна ситуація з туберкульозу на території міста продовжує залишатися нестійкою. За минулий рік на активні форми туберкульозу захворіло 148 вінничан. Кожен п’ятий з них має занедбану форму захворювання. 60 % хворих на туберкульоз – люди віком 18–40 років, тобто працездатне населення.

Головний лікар наголосив на тому, що для раннього виявлення недуги надзвичайно важливо проводити профілактичні  флюорографічні обстеження. Також він вкрай стурбований значною кількістю відмов від проведення туберкулінодіагностики.

«Потрібно приділити значну увагу підвищенню фахового рівня лаборантів. Щороку на базі обласних протитуберкульозних заходів проводиться стажування медичних працівників лікувально-профілактичних установ  з питань проведення вакцинації, туберкульозної діагностики тощо. У місті діють програма «Здоров’я вінничан» і Програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2012-2015 року, які містять заходи по профілактиці туберкульозу з визначеним фінансуванням. За останні два роки у межах цього фінансування для потреб лікувально-профілактичних закладів міста придбано 6 рентгенологічних апаратів та 6 флюрографів», – зазначив Олександр Сорочан.

Враховуючи ситуацію, на виконкомі  був затверджений план міських заходів на 2014-2016 роки. Серед іншого, у цьому документі увага акцентована на впровадженні нових ефективних методів профілактики, лікування і  медико-соціальної реабілітації хворих. Наприклад, проводитимуться сучасні додаткові методи діагностики туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих за допомогою комп’ютерної томографії, біопсії, УЗД та фібробронхоскопії.

Згідно плану заходів, значну увагу буде приділено покращенню якості лабораторної діагностики туберкульозу в лікувально-профілактичних закладах міста (ЛПЗ). Проводитимуться навчальні семінари для лікарів ЛПЗ первинної ланки, психологів та соціальних працівників громадських організацій з питань профілактики, діагностики та лікування цієї хвороби. «Також проводитиметься належна підготовка персоналу, який робить щеплення вакциною БЦЖ. Працюватиме міська комісія з питань боротьби з туберкульозом, засідання якої будуть проводитися щоквартально. Дуже важливо при проведенні обов’язкових профілактичних оглядів звертати посилену увагу до виявлення туберкульозної патології», – зауважила заступник директора департаменту охорони здоров’я міської ради Надія  Марусяк.

Під час обговорення цього питання перший заступник міського голови Володимир Кістіон зазначив, що усім службам потрібно об’єднувати зусилля, щоб протидіяти поширенню туберкульозу в місті. «Насторожує те, що кількість хворих на туберкульоз має тенденцію збільшуватися, а основна кількість людей, які хворі на цю недугу – працездатного віку. Я вважаю, що значну увагу потрібно приділити питанням щеплення, якісній діагностиці та ефективному лікуванню. Знаючи основні акценти цієї проблеми,  я думаю, що спільно нам все-таки вдасться спільно стабілізувати цю ситуацію», – каже Володимир Кістіон.



Переглядів: 4620
Поширень: 0