Цього тижня у Вінниці та 30 містах, включаючи столицю, відбулася всеукраїнська акція «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!». Тисячі людей отримали змогу пройти безкоштовне тестування, довідалися більше про гепатит С, ризики передачі вірусу, почули історії людей, які вже подолали хворобу, а також дізналися про шляхи виходу з критичної ситуації з розповсюдженням вірусних гепатитів в Україні та світі.

У Вінниці відбулася всеукраїнська акція «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!»

За даними Всесвітньої організації охорони здоров\'я, гепатит С – наступна епідемія, яка дуже скоро може стати серйознішою проблемою, ніж ВІЛ/СНІД. У світі близько 140 мільйонів людей інфіковані гепатитом С. Темпи поширення вірусу в Україні залишаються найшвидшими серед країн Європи.

Лариса Мороз завідувач інфекційним відділенням для хворих на гепатит С, попередила про небезпеку вірусу та розповіла про те, що інфікуватися вірусом гепатиту С дуже легко. Він передається під час переливання крові, стоматологічних та косметологічних процедур, використанні погано простерилізованих інструментів під час манікюру або при нанесенні тату. Хвороба протікає безсимптомно, і більшість людей не знають, що вони інфіковані. Тому я раджу усім проходити тестування.

У Вінниці відбулася всеукраїнська акція «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!»

Однією з найбільших перешкод у доступності лікування гепатиту С є надзвичайно висока ціна ліків, через що лікування досі залишається малодоступним для більшості наших громадян. Певні кроки на шляху подолання цієї перешкоди вже зроблено. В рамках проекту, який впроваджує МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією перші 100 пацієнтів з найуразливіших груп населення вже лікуються.

Ірина В., яка хворіла на гепатит С з 2000 року, і завдяки гуманітарному проекту Альянсу-Україна вже отримує ефективне лікування, розповіла про свій шлях до одужання: «У мене був гепатит С, я не мала коштів для того, щоб купити лікування. На той момент воно було дуже дороге. Завдяки Альянсу-Україна я отримала шанс вилікуватись. Я приймаю терапію вже третій місяць і вже маю позитивні результати. Я дуже вдячна за таку можливість и закликаю всіх бути обережними, берегти своє здоров‘я та регулярно проходити обстеження.

У Вінниці відбулася всеукраїнська акція «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!»

Виділених державою в рамках цільової програми коштів вкрай недостатньо для ефективної боротьби з епідемією.   Наталія С., хвора на гепатит С «Я дуже рада, що держава нарешті звернула увагу на пацієнтів, хворих на вірусний гепатит і почала виділяти кошти на закупівлю препаратів для лікування вірусних гепатитів. У нас з‘явився шанс на одужання. Лікування гепатиту дуже дороге, і не по-кишені пересічному громадянину. Ми всі чекаємо на допомогу держави.»

Бордюженко Тетяна, керівник громадської організації «Злагода» наголосила, що для подолання епідемії необхідні конкретні кроки з боку усіх зацікавлених сторін: Уряд має забезпечити адекватне фінансування відповідної державної програми; фармацевтичні компанії повинні знизити ціни на життєво-необхідне лікування та сприяти появі на українському ринку найновіших препаратів для лікування вірусного гепатиту С, а ми з вами маємо проходити тестування, в разі потреби, необхідну діагностику та ставати на облік, щоб вчасно отримати лікування.

У Вінниці відбулася всеукраїнська акція «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!»

У 2013 році завдяки спільним зусиллям міжнародних організацій, громадськості, активістів, експертів, лікарів в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки МФ «Відродження»,  були зроблені перші кроки до того, щоб лікування стало доступнішим:

  •  ціну на стандартний курс лікування гепатиту С знижено з 14 000 до 5 000 доларів США;
  • на лікуванні, в рамках проекту Альянсу-Україна за підтримки Глобального Фонду для боротьби з ВІЛ, ТБ та малярією, вже перебувають перші 100 пацієнтів;
  • у свою чергу, за кошти державного та місцевого бюджетів закуплені перші курси для лікування хворих за зниженою ціною в рамках Державної цільової програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів;
  • у 8 областях прийняті та вже діють обласні програми з гепатитів.

 У Вінниці відбулася всеукраїнська акція «Гепатит С виліковний. Дбаємо про здоров’я по-новому!»Головна мета всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!» ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження», - домогтися від Уряду України визнання епідемії вірусного гепатиту С в країні; затвердження Державної та регіональних програм протидії вірусним гепатитам з адекватним бюджетнім фінансуванням; затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; зниження ціни на діагностику та лікування, та забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків.

http://www.aidsalliance.org.ua/hepc

Контактна особа: Дейнека Олена

deineka@aidsalliance.org.ua

+38044 460 54 85 (вн. 235)



Переглядів: 5876
Поширень: 0