14  серпня 2014 року ГО «Паросток» спільно з партнером ГО «ВІСЬ»  у рамках реалізації проекту «Життя вище інвалідності: репродуктивні права та здоров’я жінок з інвалідністю», підтриманого програмою „Здоров’я жінок України (USAID), що впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу у Вінницькому міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів «Поділля» проводила  тренінг «Репродуктивні права людини з інвалідністю» для батьків, які мають дітей з інвалідністю.

ГО «Паросток» провела тренінг  «Репродуктивні права людини з інвалідністю» для батьків дітей з інвалідністю

Головна мета тренінгу – підвищення рівня обізнаності батьків, які виховують дітей з інвалідністю, з питань збереження репродуктивного здоров’я та подолання дискримінації у сфері репродуктивного здоров’я людей з інвалідністю.

Під  тренінгу учасниці  обговорювали  ставлення до статевого виховання власних дітей, адже в цьому питанні   важливе місце належить сім\'ї.  Діти та дорослі особи з інвалідністю мають право отримувати  достовірну, фахову  інформацію про статевий розвиток та статеве життя.

Батьки ділилися власним досвідом. Матері дорослих жінок з інвалідністю розповідали про власні досягнення та помилки. Матері дівчат з вадами інтелектуального розвитку вважають, що приховувати інформацію про секс не потрібно, оскільки незнання не утримує їхніх дітей від неусвідомленої статевої активності та пов’язаних з цим ризиків .  На жаль, багато дівчат з вадами розумового розвитку стають жертвами ґвалтівників, тому було обговорено можливість застосування медичного методу  добровільної стерилізації цієї категорії жінок.

ГО «Паросток» провела тренінг  «Репродуктивні права людини з інвалідністю» для батьків дітей з інвалідністю

Тренери зазначили, що інвалідність - це не хвороба, а довготривалий стан, який не є винятком гарного здоров’я. Як і всі інші жінки, жінки з інвалідністю повинні мати можливість регулярно проходити огляди в гінеколога, мамолог   та інших лікарів, не зважаючи на те, ведуть вони статеве життя чи ні. Батьки розповідали про власні труднощі, пов’язані з отриманням дітьми та дорослими людьми з інвалідністю якісних  медичних послуг.

Під час тренінгу довго дискутували на тему: «Чи має право жінка  з інвалідністю  на повноцінне статеве життя та на радість материнства»

ГО «Паросток» провела тренінг  «Репродуктивні права людини з інвалідністю» для батьків дітей з інвалідністю

Багато батьків помилково вважають, що сексуальність залежить від наявності інвалідності. А деякі батьки вважають своїх дітей не здатними до статевого життя, несамостійними та інфантильними. Жінки та чоловіки з інвалідністю мають сексуальні бажання, потреби і проблеми. Жінки з інвалідністю так само мріють про радість материнства. Зазначимо , що багато  жінок з інвалідністю можуть виконувати основні батьківські задачі, особливо коли є підтримка рідних та близьких. Та не всі батьки згодні піти на подібний ризик, зважаючи на можливо погану спадковість (хоча ДЦП та деякі інші хвороби  не передаються у спадок) та не бажаючи ускладнень у власному житті,на що, власне, мають право. Батьки зазначають, що важливим фактором є те, щоб їхня дитина не тільки знала, що вона «має право», але й усвідомлювала  свої можливості,  обов’язки та відповідальність.

Учасники обговорили  12 правил Статуту про статеві та репродуктивні права, та подальшу співпрацю щодо підвищення власного рівня знань у сфері репродуктивного здоров’я людей з інвалідністю.



Переглядів: 4083
Поширень: 0