Держсанепідслужбою області здійснюється щоденний моніторинг епідеміологічної ситуації із захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Прес-конференція, присвячена питанням діяльності Головного управління Держсанепідслужби у Вінницькій області, відбулась за участі начальника Головного управління Держсанепідслужби у Вінницькій області, головного державного санітарного лікаря Вінницької області Олександра Сорочана. 

За його словами, Держсанепідслужбою області здійснюється щоденний моніторинг епідеміологічної ситуації із захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в м. Вінниці та щотижневий моніторинг в цілому по області.

Початок епідеміологічного сезону 2014-2015 років характеризувався помірним зростанням захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та відсутністю циркуляції вірусу грипу.

На Вінниччині епідемпоріг по захворюваності на грип та ГРВІ  не перевищено

Впродовж 45-го тижня (03.11-10.11.2014р.) захворюваність на дані інфекції, в порівнянні із попереднім тижнем, зросла на 5,0% і склала 50,2 випадків на 10 тис. нас., при епідемічному порозі 58,0 випадків на 10 тис. нас. «Варто відмітити, що захворюваність в цілому по області була на 13,0% нижчою епідеміологічного порогового рівня. На жодній адміністративній території області перевищення епідемпорогу захворюваності не спостерігається», - повідомив начальник Головного управління Держсанепідслужби у Вінницькій області.

Всього за минулий тиждень в області за медичною допомогою з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій звернулось 8169 осіб, в т.ч. 5476 дітей (67,0 %). Госпіталізовано 305 осіб, в т.ч. 228 дітей. Летальних випадків не зареєстровано. З початку епідеміологічного сезону 2014-2015 років вакциновано 472 особи з груп ризику (із них 115 дітей та 357 дорослих).

Як повідомив Олександр Сорочан, з метою попередження виникнення епідемії грипу на Вінниччині запроваджені додаткові організаційні та практичні заходи, спрямовані на профілактику та боротьбу з поширенням вірусів грипу й інших гострих респіраторних захворювань, підготовку лікувально-профілактичних закладів до роботи в період епідемії. Проводиться відповідна робота по інформуванню населення про рівень захворюваності та засоби профілактики.

Торкаючись теми реорганізації Держсанепідслужби України, головний санітарний лікар області поінформував присутніх про те, що на шляху євроінтеграції нашої держави Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 10.09.2014р. №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», згідно якої Держсанепідслужба України реорганізовується в нову Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів шляхом злиття з Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України і Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів.

Нагадаємо, що враховуючи принципи та досвід країн Європейського Союзу, політику Всесвітньої організації охорони здоров’я, якими сформована чітка державна політика у сфері громадського здоров’я, 29 жовтня 2014 року Міністерство охорони здоров’я України, Національна академія медичних наук України та Державна санітарно-епідеміологічної служби України звернулися до Президента України П.О.Порошенка з пропозицією реорганізувати Держсанепідслужби України в Службу громадського здоров’я, а її контрольно-наглядові функцій делегувати органам місцевого самоврядування.
 



Переглядів: 4375
Поширень: 0