Столичні кардіологи консультували вінницьких пацієнтів, а з лікарями ділилися новітніми методами в сучасній практиці

Всього було оглянуто та проконсультовано 60 дітей та 30 дорослих з різними вадами серця, а також із підозрою на патологію.

Своєрідний “кардіо-десант” на чолі з головним позаштатним спеціалістом МОЗ України за спеціальністю “хірургія серця і магістральних судин у дорослих” доктором медичних наук Костянтином Руденком побував у Вінниці та райцентрі Погребище. Наша область стала шостою після Черкаської, Сумської, Житомирської, Полтавської та Запорізької, де пройшли заходи у рамках реалізації Всеукраїнського проекту “Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф”.

- В основі проекту — виявлення і ефективне використання наявних ресурсів, - зазначив на прес-конференції  Костянтин Руденко. - Я приємно здивований станом обізнаності і станом надання допомоги у Вінниці. Позитивним є створення регіонального кардіологічного центру, в колективі є спільна мета, стоять чіткі завдання. Зроблено ремонти приміщень, закуплена апаратура. Моє враження — досвід, який має Вінниця, корисний для українців взагалі, такої вдалої логістики немає в жодній області. Наприклад, щоб не тільки врятувати життя, але і максимально зберегти здоров’я хворому з інфарктом міокарда, його потрібно вчасно довезти до стаціонару, провести сучасне дослідження на ангіографі – коронарографію та тут же відновити кровотік в уражених судинах. Все це потрібно зробити у перші години з моменту появи симптомів гострого інфаркту, і у Вінницькому кардіоцентрі є така можливість.  Тому плануємо провести одно- чи дводенний з”їзд кардіологів на базі Вінниці, запросимо спеціалістів з інших областей поділитися досвідом.

Саме кардіохірургія — це галузь, яка значно зменшує смертність українців. Можливо, когось здивує така статистика, але саме від серцево-судинних хвороб щорічно помирає найбільше людей ( 66-67%). В Україні щороку трапляється 50 тисяч інфарктів, а тому важливим аспектом є і обізнаність хворих про сучасні можливості лікування.

Костянтин Руденко підкреслив, що серцеві захворювання можна попередити, особливу увагу звернувши на діагностичну  процедуру коронарографії. Якщо людина із симптомами серцевого захворювання пройде цю процедуру, то лікарі побачать, чи є ушкодження коронарних судин, і зможуть ефективно допомогти. Адже сучасна кардіохірургія зробила крок вперед, операції стають все менш травматичними, а в багатьох випадках замість операції з розрізом грудини застосовують малотравматичні маніпуляції.

Крім лекцій для студентів  у Вінницькому Національному медичному університеті ім.Миколи Пирогова та у Погребищенському медичному коледжі, київські фахівці приймали та консультували дорослих пацієнтів та дітей.

За словами дитячого кардіохірурга Олександра Головенка, серед консультованих були діти як з вродженими вадами серця, так і з підозрою на патологію. Більше половини з них пройдуть подальше обстеження  та лікування в Інституті імені Амосова. Особливу увагу приділили лікарі новонародженим діткам з вродженими вадами серця. Деякі з них після стабілізації стану у відділенні реанімації Вінницької обласної дитячої лікарні та прведення першого етапу оперативних втручань, будуть прооперовані у Києві. Багатьом корекція вади серця буде виконана ендоваскулярним методом (малотравматична маніпуляція без розрізу). До речі вади серця мають спадковий характер, тому якщо в родині були чи є серцево-судинні захворювання, усім діткам рекомендовано проводити ехокардіографію (ЕхоКГ) серця.

Що стосується дорослих пацієнтів, як повідомив кандидат медичних наук, провідний науковий співробітниквідділу хірургічного лікування патології аорти Віталій Кравченко, то майже всі вони потребують подальшої діагностики та лікування в умовах кардіологічного стаціонару. Двоє молодих чоловіків 22 та 28 років потребують невідкладного кардіологічного лікування, так само і 28-річна жінка.

Головне, як зауважували кардіологи, - це нормальне ставлення людей до себе, до свого здоров”я. Приміром, якщо заболіло у грудях, потрібно зробити кардіограму, аналіз крові, звернутися до лікаря. А якщо вже вас принесли до лікарні на ношах і лікарі рекомендують хірургічне втручання, - то згоджуватись на операцію. Бо якщо час втрачено і допомогти неможливо — це трагедія і для лікаря, і для хворого.

- Звертайтесь до нас,  - запросив пацієнтів   кандидат медичних наук, головний лікар НІССХ ім. М.М.Амосова Сергій Сіромаха, - ми лікуємо за рахунок бюджетних коштів, тим більше, що в нас є матеріали (штучні клапани та інші) спеціально для вінничан. Пріоритет — чорнобильцям, афганцям, дітям з дитбудинків, малозабезпеченим. Ми відкриті, готові допомогти.



Переглядів: 4598
Поширень: 0