24 березня з 10 до 13 години біля приміщення міської ради стоятиме флюорографічний автобус, у якому кожен бажаючий зможе безкоштовно пройти обстеження. Акція приурочена до Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом.

У минулому році виявлено 109 вінничан хворих на туберкульоз, що на 23 людини менше ніж у 2013 році. Також зменшилася кількість занедбаних випадків – 21 % проти 28%. Такі результати вдалося досягнути завдяки збільшенню флюорографічних обстежень. У 2014 році таке обстеження пройшло 480 людей на тисячу населення. Нагадаємо, що для ефективнішого попередження захворювання на туберкульоз та результативнішого лікування цієї недуги у 2014 році у Вінниці був затверджений план міських заходів.

«Для раннього виявлення недуги надзвичайно важливо проходити профілактичні флюорографічні обстеження. Але, на жаль, чимало людей ставляться до свого здоров’я не достатньо уважно і часто не звертають увагу на перші ознаки недуги. Досить важливим фактором у поширенні туберкульозу є епідемія ВІЛ/СНІДу», – каже начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Світлана Стефанкова.

Для того, щоб вінничани мали змогу безкоштовно пройти флюорографічне обстеження, 24 березня протягом трьох годин – з 10 до 13 години біля приміщення міської ради стоятиме флюорографічний автобус. Тут всі бажаючі не лише зможуть обстежитися, а й отримати консультацію лікаря. Крім того, флюорографічне обстеження можна пройти і в усіх центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання.

Довідка

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудник якого є мікобактерія туберкульозу, передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової при вдиханні пилу (аерозолю), в якому є мікобактерії. Кожен хворий на туберкульоз заражає до 20 здорових осіб, тому є небезпечним для оточуючих.

Туберкульоз на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі. Згідно світової статистики щорік в усьому світі від туберкульозу гине 2 мільйони людей. За оцінками ВООЗ в період між 2000 і 2020 роками, майже один мільярд людей буде інфіковано, 200 мільйонів захворіє та 35 мільйонів загине від туберкульозу, якщо контроль за епідемією не буде посилено. Ситуація з туберкульозом в Україні дуже складна - починаючи з 1995 року зареєстрована епідемія туберкульозу. З того часу вона невпинно прогресує та набуває загрозливих масштабів. Щороку від цієї хвороби помирає близько 11 тисяч хворих на туберкульоз, що становить більше 30 чоловік в день. Статистика свідчить про те, що в Україні щоденно реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, а 30 хворих помирає. Туберкульоз є найчастішою причиною смерті від інфекційних захворювань. Загальна тривалість життя хворих на хронічні форми туберкульозу складає 3-7 років.



Переглядів: 3526
Поширень: 0