17 квітня до Вінницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини доставили труп собаки з підозрою на сказ. Після всіх необхідних досліджень підозри підтвердились. З’ясовано, що тварина довгий час утримувалася на території військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, що по вулиці Свердлова, 185. Зі слів обслуговуючого персоналу собака контактувала з диким лисом, який забіг на територію лікувального закладу.

«Територія воєнного госпіталю складає 16 гектарів землі. З трьох сторін вона огороджена бетонним парканом, з четвертого боку є вихід до річки Південний Буг. З’ясувалося, що на території госпіталю утримується ще чотири собаки. За словами адміністрації лікувального закладу тварин годували виключно волонтери, собаки не мали контакту ні з персоналом, ні з пацієнтами госпіталю. Тож, з хворою собакою контактували лише ті, хто її годував та лікарі ветеринарної клініки, в якій тварина перед загибеллю проходила курс лікування. Їм рекомендували пройти курс щеплень у лікувальних установах за місцем проживання. На території у 600 квадратних метрів, де перебувала хвора на сказ тварина, було проведено дезінфекцію. Провели роботу і з людьми, пояснивши, що робити у випадках, якщо вони побачили тварину з ознаками сказу. Щодо чотирьох собак, які контактували з хворою твариною, то вони тимчасово ізольовані та знаходяться під наглядом, їх щеплено проти сказу», – каже начальник управління ветеринарної медицини у місті Вінниці Віктор Буравінський.

У Вінниці зафіксовано випадок сказу

Він наголошує, що враховуючи ці обставини, вінничани, які проживають в районі Свердловського масиву та мікрорайону Поділля, мають особливо уважно ставитись до поведінки домашніх і безпритульних тварин. В цих мікрорайонах рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій міській раді запроваджено тимчасову заборону проведення виставок, заходів із залученням собак, котів та диких тварин. Також на цій території постійно вестиметься ветеринарний нагляд з метою раннього виявлення тварин із підозрою на сказ.

У Вінниці зафіксовано випадок сказу

Як зазначив Віктор Буравінський, серед ознак хворої на сказ тварини є те, що вона пригнічена, відмовляється від їжі, води, намагається сховатися в місцях, де вона малопомітна, має надмірне слиновиділення. До речі, при сказі тварина не завжди поводить себе агресивно. Вона може спокійно лежати і проявляти агресію лише тоді, коли її чіпатиме людина. «Якщо людина побачила безпритульну тварину з подібними симптомами, потрібно негайно звертатися до міських комунальних служб і в управління ветеринарної медицини міста Вінниці за телефоном: 52-09-82. Якщо людина виявила такі ознаки у своєї собаки чи кішки, тварину одразу потрібно показати ветеринарному лікарю», – каже Віктор Буравінський.​



Переглядів: 5312
Поширень: 0