Отримати консультацію фахівців Свєнтокшиського онкологічного центру дистанційно зможуть пацієнти Вінницького обласного онкодиспансеру. Така можливість відкрилася завдяки договору про співробітництво, який було укладено між двома медичними закладами. Він передбачає, зокрема, стажування вінницьких лікарів у Кельце та келецьких – у Вінниці, запровадження спільних проектів та спільне консультування пацієнтів.

- Онкологічний центр у Кельце, місті-побратимі ВІннинці, - найпотужніший і найсучасніший заклад такого профілю у всій Польщі. Там лікуються найважчі пацієнти з усіх міст країни та навчаються лікарі - не лише польські, а й з інших країн, - розповідає головний лікар Вінницького обласного онкологічного диспансеру Володимир Шамрай. – Тож ми не могли не скористатися можливістю налагодити співробітництво із цим закладом. Тим більше, що зараз у нас проходить оновлення колективу, і є багато молодих лікарів, які прагнуть навчатися та вдосконалюватися.

Розрахований Свєнтокшиський онкоцентр на 346 ліжок. Але розташований він на території, яка вдесятеро більша за територію Вінницького онкодиспансеру, що розрахований практично на таку ж кількість пацієнтів – 360. Та й бюджет польського закладу в рази перевищує фінансування його вінницького «колеги».

- Річний кошторис Свєнтокшиського центру – 55 мільйонів євро. Розпоряджається цими коштами директор – онколог з європейським іменем Станіслав Годзь. Частина коштів йде на зарплату персоналу, частина – на захищені статті та енергоресурси, решта – а це теж чимала сума – бюджет розвитку закладу, видатки на інфраструктуру та технологічне оснащення. Адже онкологія – це високотехнологічна галузь медицини, і неможливо лікувати хворого, використовуючи мінімальний набір технічних засобів.

Тож один з потенційних напрямків співробітництва між закладами – покращення технологічного забезпечення Вінницького онкодиспансеру шляхом передачі йому польським Центром апаратури, зокрема, ендоскопічного та лапараскопічного обладнання, апаратів для наркозу та для електрохірургійних маніпуляцій.

У найближчій же перспективі – стажування вінницьких онкологів у Польщі та польських – у Вінниці.

- Зараз ми готуємо декілька груп наших лікарів, які у червні проїдуть на два-три тижні на стажування. Це гінекологи, хірурги та фахівці, які займаються пухлинами голови та шиї, - розповідає Володимир Шамрай. – Головне завдання – підготовка до роботи на апаратурі, яка в нас уже є і яку ми можемо отримати в майбутньому.

Корисним буде і стажування польських лікарів у Вінниці.

- Ми виконуємо ті ж операції, що й вони, але два різних хірурга роблять ту ж саму операцію по-різному, хоча й приходять до однієї мети. Тож стажування дасть можливість для обміну досвідом. Адже коли хірург вариться у власному соку в межах свого відділення, він зупиняється у власному розвитку і деградує, - зазначає Володимир Шамрай.

Обмінюватимуться досвідом вінницькі та келецькі онкологи і дистанційно, у формі відеоконференцій. У такий же спосіб консультуватимуть хворих. Тож отримати консультацію польського фахівця пацієнти Вінницького онкодиспансеру зможуть, не покидаючи меж області.



Переглядів: 3848
Поширень: 0