Відбулася дуже важлива для України подія. За домовленістю Уряду України, де, безумовно, найголовнішу роль зіграв міністр закордонних справ, який організовував все це, сьогодні доставлена велика партія самих необхідних ліків для лікування людей, що захворіли на грип. Це препарат «Таміфлю», який закуплений Урядом, Міністерством охорони здоров’я і доставлений сьогодні у обсязі 300 тис. доз. Це значить, що 300 тис. людей можуть отримати невідкладну допомогу, отримати ті ліки, які потрібні. Цього препарату достатньо для того, щоб зараз забезпечити всі регіони України. Для порівняння можу навести вам одну цифру: 191 тис. людей сьогодні хворіють просто на звичайний грип, в тому числі 14 випадків виявлено каліфорнійського грипу. Так, якщо до цієї хвилини 191 тис. захворіла, а у нас до початку епідемії вже було завезено 350 тис. доз і роздано по всім лікарням, то на сьогоднішні день ми вже маємо вдвічі більший запас ліків, ніж хворих людей. Те, що зараз ми завезли ще 300 тис., це говорить про те, що у нас буде подвійний-потрійний запас, але, я підкреслюю, не в аптеках, де сьогодні спекулюють, де сьогодні виставляють неймовірні ціни на такі препарати як «Таміфлю», а це буде розвезено виключно у лікарні і цей препарат видаватиметься хворим безкоштовно. Цей препарат не може продаватися. Це той запас, який абсолютно надійно захищає Україну, захищає людей, забезпечує лікування. Але в той же час ми не зупиняємося на цьому і на наступному тижні Міністерство закордонних справ разом з Урядом, разом зі мною ми забезпечимо оплату і постачання в Україну ще 300 тис. доз, які знову будуть передані включно до лікарень. Якщо людина захворіла, то перше, що вона мусить зробити – звернутися до лікарні і там їй нададуть безкоштовно необхідну допомогу.

Я також хотіла звернути увагу на те, що препарат «Таміфлю» завезено по оптовій ціні 67 грн. за одну дозу (одна доза препарату – це упаковка із 10 капсул), а напередодні міністр закордонних справ купив цей препарат у аптеці за ціною 600 грн. за одну упаковку. Це, вважайте, у 10 разів більше деруть ці мародери у приватних аптеках. Це не просто злочин. І з завтрашнього дня я буду вимагати від Генеральної прокуратури, від МВС порушити кримінальні справи за мародерство проти тих приватних аптек, які продають сьогодні ці ліки у 10 разів дорожче.

Ліки, які ми зараз розвантажуємо, терміново пройдуть всі митні процедури і будуть відправлені до всіх областей України. До 10 години ранку 2 листопада цей препарат буде доставлений до більшості областей України, а до 12 години – до найвіддаленіших областей. І, підкреслюю, до лікарень, а не до аптек. Ми не віддаємо цей препарат в аптеки, тому що переконані, що почнеться спекуляція, з людей будуть здирати три шкіри. І тому ми покладаємося сьогодні на лікарні, а в лікарнях цей препарат буде надаватися безкоштовно. В аптеках, особливо в приватних, сьогодні ліки зникли через ажіотажний попит пов’язаний з тим, що люди купують цей препарат про запас.

Зараз препарат розвантажується з літака, завантажується в машини і зразу з аеропорту відбуває до всіх областей України. Люди мають бути спокійні і мають знати, що в усіх лікарнях України достатньо препарату, причому вдвічі-втричі більше, ніж потрібно.

Препарату «Таміфлю» до України поставила швейцарська фірма «Roche» і ця фірма є найкращим виробником ліків. Ліки придатні до використання до 2013 року.


Переглядів: 3319
Поширень: 0