З 2009 року 24 квітня в Україні проводиться день меланоми. В цей день люди мають можливість пройти безкоштовне обстеження на предмет виявлення новоутворень на шкірі. За шість років в Україні було обстежено близько 20 тис. осіб, було виявлено 338 випадків  меланоми.

21-22 квітня у Вінницькому обласному клінічному онкологічному диспансері було обстежено 86 осіб та виявлено три випадки меланоми і три випадки базаліоми.

 За даними ВООЗ, кожний рік в світі діагностується більше 200 000 випадків захворювання меланомою та 65 000 випадків смерті, спричинених цією пухлиною.  В США смертність від цього різновиду раку становить 5%, а в Україні — близько 75%.

За даними МОЗ України, захворюваність на рак шкіри в Україні складає 18% від кількості всіх видів злоякісних новоутворень. Головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай підкреслює, що у Вінницькій області рак шкіри посідає перше місце, причому варто зазначити, що жінки хворіють частіше за чоловіків. Кожного року у нашій області реєструється близько 600 людей з раком шкіри. Лише 5% всіх злоякісних захворювань шкіри становить меланома, однак в 73% випадків вона веде до швидкої смерті. Меланома — одна із найбільш злоякісних пухлин людини. Цей вид раку дуже агресивний: впродовж декількох місяців від  появи первинних проявів захворювання, дає метастази та розповсюджується по всьому організму. Тому недарма її називають «чорною королевою» онкології. Справа тут не у відсутності дороговартісної діагностичної апаратури. Для постановки діагнозу фахівцю достатньо просто оглянути пацієнта. Причиною високої смертності в Україні є те, що багато наших земляків навіть не чули про основні ознаки цього захворювання, звідси - пізнє звернення за медичною допомогою у ВОКОД.Т реба пам»ятати, що на рінній стадії меланома виліковна. Виживаність при меланомі першої стадії в Україні становить близько 95–98%.

Завідувачка диспансерним відділенням ВОКОД Людмила Магдебура розповіла, що в 2014 році на Вінниччині було зареєстровано 111 випадків меланоми, в 2015 - 96, за перший квартал  2016 - 24, що становить 1,5 випадки на 100 тис. населення. Зараз в області перебуває на обліку 345 хворих із діагнозом меланома.

Від 50 до 80% всіх меланом розвиваються на місці родимок. Проте, це не означає, що всі люди, що мають родимки  повинні "бити тривогу".

Для того щоб легше було запам'ятати ознаки, при яких потрібно обов’язково  звернутися до онколога, існує  абревіатуру АККОРД. Отже, буква «А» означає асиметрію: якщо умовно розділити родимку навпіл, вона повинна бути симетрична (це не стосується родимок, які з народження були неправильної форми, потрібно стежити за змінами); «К» (край) - повинен бути рівним, якщо з'явилися нерівності, зазубринки - привід відвідати лікаря; ще одна «К» (кровоточивість) - якщо родимка почала кровоточити або з неї виділяється прозора рідина, при цьому у вас не було травм - ще одна причина для звернення до лікаря; «О» (забарвлення) - у здорової родимки повинно бути рівномірним, мають насторожити  зміна кольору (як в більш темну, так і в світлу сторони), поява вкраплень; «Р» (розмір) - збільшення розміру, якщо у вас є великі родимки (5 мм і більше) або багато маленьких (понад 100) - також привід подружитися з дерматологом; «Д» (динаміка) - на родимках з'являються скориночки, випадає волосся.

Тому двері поліклінічного відділення ВОКОД завжди відкриті для пацієнтів, які хочуть пройти профілактичний огляд, оскільки здоров’я людини - це неоцінений скарб.



Переглядів: 5706
Поширень: 0