Нещодавно в прес-центрі департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА представники мас-медіа та провідні онкологи області обговорювали питання лікування хворих на рак нирки на пізніх стадіях.

За словами головного лікаря Вінницького обласного онкологічного диспансеру Володимира Шамрая, на сьогоднішній день в обласному канцер-реєстрі стоїть на обліку більше 41 тис. осіб, тобто кожен 40-й мешканець Вінниччини має діагноз "рак".

Завідувач відділенням урології ВОКОД, к.м.н. Руслан Церковнюк каже, що в області з діагнозом “рак нирки” на сьогодні перебуває на обліку 1412 хворих. Причому, щороку на Вінниччині реєструється близько 200 пацієнтів з раком нирки, у тридцяти відсотків хворих рак у занедбаній стадії. У 20 — 30 відсотків пацієнтів впродовж першого року після закінчення лікування спостерігаються рецедиви захворювання або віддалене метастазування. П'ятдесят відсотків хворих потребують проведення сучасних методів хірургічного лікування. Цей метод успішно працює для пацієнтів з першою та другою стадією хвороби, але його застосування не завжди можливе для хворих із третьою та четвертою стадією. Кожен рік в області у 20% хворих, тобто у 40 пацієнтів із раком нирки, хвороба діагностується у четвертій стадії. Раніше хворі із занедбаними стадіями раку практично не мали шансів на життя. В Україні в стандартах лікування по сьогоднішній день застосовується такий метод лікування, як імунотерапія, який вже давно не застосовується в Європі та Америці, адже ефективність цього методу складає не більше 6%.

В світі з 2004 року працює такий дієвий метод лікування раку, як таргетна терапія, яка не має такого згубного впливу на організм, як хіміотерапія.

Завідувачка відділенням хіміотерапії ВОКОД Ірина Мацишевська розповіла, що з 2009 року в Україні зареєстрований один із найкращих таргетних препаратів фірми Pfizer "Сунітініб", але невідомо з яких причин, з 2011 року чиновники не хочуть включати його в номенклатуру зареєстрованих в МОЗ лікарських засобів для лікування онкологічних хворих. Препарат зареєстровано більше, як в 150 країнах світу, лікування вже отримали 350 тисяч пацієнтів. До його застосування середня виживаність пацієнтів була 13 -18 місяців, після — 19-26 місяців. В Україні середній показник виживаності пацієнтів із останніми стадіями раку нирки складає лише 5-11 місяців.

Слід зауважити, що в Америці за останні 50 років захворюваність на рак нирки збільшилась в 2 рази, проте смертність зменшилась на 35-40 відсотків саме за рахунок ранньої діагностики і сучасного лікування таргетним препаратом фірми Pfizer, згідно світових стандартів. Застосування препарату "Сунітініб" допомагає уникнути віддалених метастазів і дає можливість успішного проведення оперативного втручання. "Target" з англійської перекладається, як «ціль», «мишень». Препарати цієї групи впливають тільки на клітини, вражені злоякісною пухлиною. В сімдесяті роки п'ятирічна виживаність хворих на рак нирки в Сполучених Штатах становила 20 відсотків, зараз ця цифра становить 70 відсотків саме за рахунок ранньої діагностики та застосування таргетної терапії. В Україні п'ятирічна виживаність хворих на рак нирки не перевищує 40 відсотків. 30 відсотків пацієнтів гинуть впродовж першого року.

Головний онколог області Володимир Шамрай каже, що проблема сьогодні полягає в тому, що наші лікарі цілком володіють методами лікування за світовими і європейськими стандартами, але внаслідок відсутності вище вказаного препарату в номенклатурі, онкологи позбавлені можливості придбати цей препарат за рахунок державних закупівель, що позбавляє шансу на подовження життя і покращення його якості пацієнтів із цією страшною недугою.

- Оскільки "Сунітініб" не внесений до «Номенклатурного Переліку лікарських засобів для лікування онкологічних хворих дорослого віку», наші онкологи не мають можливості отримати цей препарат за рахунок держбюджету, і весь тягар дорого-вартісного лікування лягає на пацієнтів та їх близьких. - каже головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай. - Вартість курсу лікування «Сунітінібом» сягає від 600 тисяч гривень, зрозуміло, що без державної підтримки таку суму пацієнтам подужати дуже важко.

Володимир Шамрай неодноразово намагався звернути увагу громадськості до даної проблеми і вирішити її на рівні Міністерства  охорони здоров’я, до якого в цьому році звернувся з офіційним листом про необхідність включення препарату «Сунітініб» до «Номенклатурного Переліку лікарських засобів для лікування онкологічних хворих дорослого віку на 2016 рік».

За ініціативи Володимира Шамрая, вінницькі онкологи підготували обласну програму, яка передбачає застосування таргетних препаратів для лікування хворих у нашому регіоні, і готові передати її на розгляд департаменту охорони здоров'я і на розгляд депутатів обласної Ради. Головний онколог області та його колеги сподіваються, що її засади будуть реалізовані шляхом внесення змін в обласну програму по боротьбі з онкологічними захворюваннями, що працює нині, або шляхом внесення відповідних пропозицій у обласну програму, яка почне діяти на Вінниччині з 2017 року.

- Сьогодні спостерігається тенденція стрімкого помолодшання раку нирки, хвороба  вражає молодих чоловіків і жінок, причому чоловіки хворіють в півтора рази частіше. – каже Володимир Шамрай. – Надзвичайно важливо забезпечити цих людей ефективним лікуванням і дати шанс на повноцінне життя.

Завідувач кафедрою онкології д.м.н. Олександр Костюк наголосив, що рак - не вирок, він виліковний. Спільними зусиллями необхідно зменшити рівень захворюваності на рак нирки населення не лише в області, а й на рівні держави. Він наголосив на необхідності ранньої діагностики і необхідності проведення профілактичних оглядів. Запущені стадії онкозахворювання – це наслідок нерегулярних відвідувань лікаря, і саме ці наслідки потім доводиться виправляти  онкологам. Кожна свідома людина повинна пам’ятати, що щорічні УЗД-обстеження і огляд у лікарів повинні стати нормою її життя. 



Переглядів: 3243
Поширень: 0