Сьогодні медики Вінниці зібралися на колегії щоб обговорити результати роботи за півріччя. Йшлося про позитивний приріст населення, зниження загальної захворюваності вінничан. А також – про новації в охороні здоров’я міста: нові підходи у лікуванні судинних захворювань нервової системи, досягнення у кардіохірургії та використання нового методу під час вентиляції легень.

2 серпня у Вінниці відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров’я. Йшлося про результати роботи медичної галузі за перше півріччя 2016 року та плани на майбутнє. За звітний період у закладах цієї сфери проводились поточні ремонти окремих приміщень, кабінетів, палат, покращувались умови праці персоналу та умови перебування пацієнтів. Найбільш масштабні ремонти виконано у міській лікарні швидкої медичної допомоги, де відремонтовано три відділення: урологічне, лор та гнійно-септичне. А також – оновлено інфекційне відділення у міській лікарні «Центр матері та дитини» разом з представниками бізнесу.

«Фінансова децентралізація на сьогоднішній день дає позитивні результати. В тому числі це відчутно у медичних закладах в частині капітальних і поточних ремонтів, реалізації відповідних програм, в тому числі по гіпертензії. Самим головним нашим завданням в умовах фінансової децентралізації та стану охорони здоров’я в Україні є якість надання послуг. А якісна діагностика – це, мабуть, найкращий попереджувальний чинник, який потім дозволяє направляти більший ресурс та зусилля на саме лікування. Тому над цими питаннями потрібно працювати досить активно», – каже міський голова Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов

Також міський голова нагадав, що на початку року говорилось про те, що у зв'язку з фінансовою децентралізацією є можливість надавати пріоритет по фінансуванню капітальних видатків на вторинний рівень охорони здоров’я. «В принципі, перший крок ми зробили – в цьому році планується розпочати роботи реконструкції з прибудовою реанімації у лікарні №1. Вже виготовлена проектно-кошторисна документація, та оголошено тендер на закупівлю обладнання», – зазначив Сергій Моргунов.

За шість місяців цього року в лікувально-діагностичний процес закладами охорони міста впроваджено ряд новацій. Найвагомішими з них – використання допоміжної вентиляції легень методом «CIPAP», озонотерапія при судинних захворюваннях нервової системи, імплантація нової моделі штучної інтракулярної лінзи Akreos AO, радіохвильова хірургія у патології шийки матки. Регіональний кардіоцентр виконав першу в регіоні операцію аорто-коронарного шунтування.

У лікарнях Вінниці впроваджують нові технології

«У Вінниці за перші шість місяців цього року показник природного приросту залишається позитивним, спостерігається зниження загальної смертності населення. Знизилась і загальна захворюваність вінничан», – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш.

Також Олександр Шиш розповів про плани у сфері охорони здоров’я. Заплановано відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вулиці Стрілецькій, 1а. Також у перспективі – створення амбулаторії по вулиці Шепеля (колишня Примакова). Серед основних проектів щодо модернізації закладів охорони здоров’я міста є модернізація реанімаційного відділення на базі міської клінічної лікарні №1. На сьогодні вже виготовлена проектно-кошторисна документація, завершена експертиза, оголошений тендер на будівництво, готується тендер на закупівлю обладнання.

Олександр Шиш

«Щодо розширення можливостей перинатального відділення Центру матері та дитини по реанімації недоношених новонароджених дітей, то частина запланованих робіт вже виконана, готується до оголошення тендер на закупівлю обладнання. Знаковим та дуже важливим для регіону в цілому є будівництво Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології у рамках угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. По цьому об’єкту вже виготовлена проектно-кошторисна документація, завершена українська частина експертизи, розпочата підготовка тендерної документації по будівництву майбутнього кардіоцентру та закупівлі першої черги обладнання», – зазначив Олександр Шиш.



Переглядів: 6180
Поширень: 0