У першому півріччі у Вінниці зафіксовано тенденцію по зниженню показника захворюваності на інфаркт міокарда. Також зменшилась кількість випадків смерті від цієї недуги в 1,3 рази. В департаменті охорони здоров’я міської ради вважають, що це перші результати комплексного підходу до лікування та профілактики серцево-судинних захворювань. Про це, зокрема, йшлося на колегії департаменту охорони здоров’я , яка відбулась 2 серпня.

Сьогодні в світі серцево-судинні захворювання займають перше місце в переліку причин настання смерті, випереджаючи навіть онкологічні захворювання. В Україні в цілому і у Вінниці зокрема ситуація мало чим відрізняється. Тому міська влада починаючи з 2006 року втілює ряд заходів, які спрямовані на покращення медичної допомоги людям, які мають проблеми із функціонуванням серцево-судинної системи. Робота ведеться у кількох напрямках – профілактика, якісна діагностика та лікування.

Серед позитивних практик цього року є те, що у місті вперше провели операцію коронарного шунтування на відкритому серці. Майже на половину зросла кількість операцій по встановленню кардіостимуляторів та стентувань у Вінницькому регіональному центрі серцево-судинної патології.

Все більше вінничан долучаються до муніципальної програми по лікуванню артеріальної гіпертензії. Вона була затверджена у минулому році. Тоді мерія вийшла з ініціативою розробити міську програму, щоб підтримати вінничан з невисоким рівнем доходів, адже на сьогодні ліки від тиску є недешевими. Як результат – люди, які потребують лікування та мають невисокі доходи, можуть купувати вітчизняні ліки в муніципальних аптеках зі знижкою в 50%. На сьогоднішній день до цієї програми залучено 14 478 вінничан, що на 1205 людей більше, ніж у минулому році.

Також з першого півріччя 2016 року у Вінницькому регіональному центрі серцево-судинної патології проводиться безкоштовна коронарографія пацієнтам міста та області, відповідно до встановлених квот. Такі дослідження проводяться спільно міською, обласною владою та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (субпроект «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією»). На сьогодні безкоштовна коронарографія проведена 97 вінничанам. Для того, щоб долучитися до цієї програми потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який, за потреби, надасть направлення на обстеження.

На фоні зниження захворюваності на інфаркт міокарда зменшилась кількість випадків смерті від цієї хвороби в 1,3 рази. «Цьому сприяє інтенсивне застосування муніципальної програми по артеріальній гіпертензії сімейними лікарями та ефективна робота регіонального центру серцево-судинної патології. Майже на 50% збільшилась кількість виконаних коронарографій (1123) та стентувань (332)», – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Центр серцево-судинної патології бере активну участь у Всеукраїнських і Міжнародних конгресах. Другий рік поспіль доповіді фахівців цього закладу та демонстрації операцій презентувались на найбільшому європейському конгресі з інтервенційної кардіології EUROPCR. А 9 червня у центрі проведена перша у Вінницькому регіоні сумісно з фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова операція коронарного шунтування на відкритому серці.



Переглядів: 2522
Поширень: 0