Безпрецедентна для медичної спільноти подія відбулася в обласному центрі. Майстер-клас з інтервенційної онкології провів у Вінниці один із найкращих в Україні ендоваскулярних хірургів, віце-президент міжнародної Асоціації ендоваскулярних хірургів та інтервенційних радіологів України, зав. відділенням рентген хірургії ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т.Зайцева НАМН України», д.м.н., професор Юрій Володимирович Авдосьєв (Харків).

Майстер-клас для онкохірургів та ендоваскулярних хірургів, який проводив спеціаліст екстра-класу, відбувся в Україні вперше. Операції проводилися на базі рентген-операційної Вінницького регіонального діагностично-лікувального Центру серцево-судинної патології 15 вересня.

Професор Авдосьєв, якому асистували наші фахівці, провів різноманітні рентгенхірургічні оперативні втручання у хворих з неоперабельними злоякісними новоутвореннями, серед яких: хіміоемболізація пухлинних судин печінки у хворої з гепатоцелюлярним раком на тлі цирозу печінки, хіміоемболізація пухлинних судин поперекових хребців у хворої із рецидивом раку шейки матки (заочеревинний простір) і метастазами в поперекові хребці, хіміоемболізація пухлинних судин малого тазу у хворого з неоперабельним місцево-розповсюдженим раком прямої кишки.

Перший в Україні майстер-клас з інтервенційної онкології провів у Вінниці відомий рентгенендоваскулярний хірург

Операції, за словами Юрія Володимировича Авдосьєва, були дуже непростими, адже всі пацієнти були старшого віку, і основні діагнози у них супроводжувалися певними ускладненнями. Проте, майстер був на висоті, і провів рентгенендоваскулярні втручання блискуче. Пацієнти почуваються добре, їх стан здоров'я значно покращився. Професор Авдосьєв відмітив, що почувався під час операцій дуже комфортно, адже працювала справжня команда, де всі розуміють один одного з напівпогляду.

- У вінницьких онкохірургів і ендоваскулярних хірургів є великий потенціал, адже вони прагнуть вчитися і вдосконалюватися, тому, гадаю, що в майбутньому вони стануть справжніми майстрами своєї справи. Взагалі у такого методу, як інтервенційна радіологія — велике майбутнє, адже вже сьогодні застосування цього методу лікування дає змогу подовжити життя на 2-5 років онкологічним хворим, які раніше вважалися приреченими. Я з задоволенням буду приїжджати і проводити подібні майстер-класи, адже бачу, як у вінницьких лікарів горять очі, з яким захопленням вони опановують нові методи інтервенційної радіології. Подібні майстер-класи дозволяють просувати медицину вперед.

Головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай зауважив, що кожного року близько 400 хворих переходять в четверту клінічну групу, коли показано надання хосписно-паліативної допомоги, або, на жаль, проведення симптоматичного лікування. Саме пациєнтам цієї групи може допомогти метод хіміоемболізації (інтервенційної радіології).

Перший в Україні майстер-клас з інтервенційної онкології провів у Вінниці відомий рентгенендоваскулярний хірург

- Метод інтервенційної радіології дуже перспективний, він дозволяє надати паліативну допомогу некурабельним хворим, умовно операбельних пацієнтів перевести в стан операбельних. В 2014 році у Вінницький області було зареєстровано 44 випадки раку печінки, в 2015 — 39 випадків, за перше півріччя 2016 — 29 випадків. В 2014 році в нашому регіоні було зареєстровано 725 випадків колоректального раку, в 2015 — 666 випадків, в першому півріччі 2016 — 262 випадки. Саме при цих локалізаціях хвороби застосування методів інтервенційної радіології найбільш перспективно. Наше завдання запровадити його активне застосування у Вінницький області. Об'єднавши зусилля з рентгенендоваскулярними хірургами, мультидисциплінарною командою, ми зможемо допомогти багатьом хворим в нашому регіоні.

- Майстер-клас, що провів один із найкращих в Україні рентгенендоваскулярних хірургів — результат спільної роботи впродовж багатьох місяців. Подібні майстер класи надзвичайно важливі, адже, перш за все – це десятки і сотні врятованих життів, – сказав головний лікар Вінницького регіонального лікувально-діагностичного Центру серцево-судинної патології Володимир Гладких. Він подякував майстру і висловив сподівання на продовження плідної співпраці.

Для довідки:

Хіміоемболізація – це один із методів сучасної інтервенційної радіології, який застосовується для лікування злоякісних пухлин різної локалізації (найчастіше первинного та метастатичного раку печінки, раку матки або раку кішківника), що складається з місцевої реґіонарної хіміотерапії і процедури емболізації. При хіміоемболізаціі препарати з протипухлинною дією вводяться безпосередньо в артеріальну судину, що живить злоякісне новоутворення, таким чином досягається максимальна концентрація хіміопрепарату в пухлині, до того ж, препарат мінімально впливає на здорові тканини. Крім цього, в судину, яка живить пухлину, вводиться також синтетичний емболізуючий матеріал, який перекриває просвіт пухлинних судин, залишає її живлення і утримує хіміопрепарат всередині пухлини, забезпечує підтримання високої концентрації хіміопрепарата в тканинах пухлини протягом досить тривалого часу. Операція проводиться під місцевою анестезією ендоваскулярним методом під рентгеноконтролем в рентген-операційній. Відносно невисока травматичність і ефективність даного методу дають лікарям і пацієнтам нові перспективи в боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Метод хіміоемболізації сьогодні надзвичайно актуальний, адже його застосовують для лікування новоутворень різних локалізацій, в тому числі, найбільш розповсюджених. Хіміоемболізація може бути ефективна при неоперабельних пухлинах, її застосування може в частині випадків перевести неоперабельні пухлини в операбельні. Це, перш за все, первинний рак печінки і метастази колоректального раку в печінку. 



Переглядів: 5955
Поширень: 0