29 вересня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у всіх країнах відзначається Всесвітній день серця (World Heart Day). У Вінниці з нагоди цієї дати щороку влаштовуються заходи для того, щоб більше людей змогло дізнатися про причини та ризики серцево-судинних захворювань. Не буде винятком і цей рік. Вінницький обласний центр здоров’я та департаментом охорони здоров’я Вінницької міської ради на четвер, 29 вересня, запланували благодійну акцію з безкоштовного вимірювання артеріального тиску усім бажаючим.

«Ця акція має на меті підвищити обізнаність населення про хвороби серця та правильний спосіб життя для профілактики серцево-судинних захворювань, а також сформувати розуміння того, що на виникнення та перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати. Під час акції буде проводитися вимірювання тиску, надаватимуться консультації щодо профілактичних заходів для зменшення захворюваності серцево-судинною патологією, - розповідає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. - На сьогоднішній день захворювання серцево-судинної системи є найпоширенішою причиною смертності, а хворі часто і не здогадуються, що погане самопочуття пов’язане саме із проблемами з тиском».

Безкоштовно виміряти тиск можна буде 29 вересня з 10-ї до 13-ї години на площі Європейській, де буде встановлено намет. До акції також долучаться всі Центри первинної медико-санітарної допомоги міста, де теж всім бажаючим буде вимірюватися тиск та надаватиметься просвітницька література. А волонтери з числа студентів Вінницького медичного коледжу на площі Європейській під час проведення акції представлять флешмоб «Ми – за здоровий спосіб життя».

Для інформації:

Хвороби системи кровообігу (ХСК) є проблемою у сфері охорони здоров’я більшості країн світу. Внаслідок ХСК Україна щорічно втрачає близько 400 тис. населення. Упродовж 1991 – 2015 років показник смертності від цих хвороб в Україні зріс з 488 до 910 на 100 тис. населення, тобто вдвічі.

Серед цих захворювань найбільш поширеною є гіпертонічна хвороба. За даними офіційної статистики у Вінниці в 2015 році зареєстровано біля 77 тис. пацієнтів зі стабільно підвищеними цифрами артеріального тиску. Це кожен четвертий дорослий вінничанин. 580 випадків - зареєстровано вперше протягом року.

Найзагрозливішим серед ускладнень гіпертонічної хвороби є інсульт. Протягом минулого року було зареєстровано 980 випадків захворювання, за 6 міс. 2016 року – 493, причому 263 з них - в працездатному віці. Більш ніж 85% інсультів виникло на тлі підвищеного тиску. Тому вкрай важливою є своєчасна діагностика гіпертонічної хвороби на ранніх стадіях. Нагадуємо, що у Вінниці діє міська програма по підтримці хворих на артеріальну гіпертензію. Вона дозволяє жителям міста, які потребують лікування та мають невисокі доходи, купувати вітчизняні ліки в муніципальних аптеках зі знижкою в 50%.



Переглядів: 2456
Поширень: 0