Щороку 20 жовтня в світі відмічається День боротьби з раком молочної залози.  Рак молочної залози — один із найбільш агресивних видів раку. Серед всіх онкологічних захворювань жінок рак молочної залози посідає сумне перше місце — 16 відсотків всіх випадків раку.  Щороку у світі діагностується більше одного мільйона випадків раку молочної залози, 16 тисяч випадків реєструється у українських жінок. Кожні 25 хвилин в Європі діагностується один випадок раку молочної залози, кожні 6,5 хвилин одна жінка в світі помирає від цієї страшної недуги. Кожна восьма жінка в світі має ризик захворіти на рак молочної залози. В Україні щороку від раку молочної залози помирають вісім тисяч жінок. Всього в Україні сьогодні зареєстровано більше 165 тисяч пацієнтів із діагнозом “рак молочної залози”. За минулий рік на Вінниччині було зареєстровано 575 випадків раку молочної залози. За статистичними даними, близько 40 відсотків жінок звертаються до лікаря занадто пізно. В Україні рак молочної залози першої та другої стадії діагностується в 75% випадків, на Вінниччині ситуація краща — хворобу на пізніх стадіях виявляють у п'яти відсотків пацієнток. В нашому регіоні рак молочної залози в першій-другій стадії діагностується у 95% жінок. Проте, в умовах сьогодення неприпустимо, щоб раки зовнішньої локалізації діагностувалися занадто пізно, на третій-четвертій стадіях. Здоров'я жінки — це справа державна, адже жінки — це запорука майбутнього кожної держави. Сучасна медицина досягла певних успіхів в боротьбі із раком молочної залози. Проте, кожна жінка повинна бути помічником і соратником лікарів в боротьбі за найцінніший в світі скарб — власне здоров'я.

Я, як головний онколог області, закликаю до цього всіх представниць прекрасної половини людства. Кожна жінка повинна дбати про своє здоров'я, бути уважною до себе. Всім представницям прекрасної статі, починаючи з юного віку, необхідно регулярно самообстежувати свої молочні залози, і в жодному разі не забувати про щорічні візити до гінеколога. Жінки у віці “після 35” повинні раз на рік робити УЗД молочних залоз, а після 40 бажано проходити обстеження у лікаря-мамолога і робити мамографію. Новий сучасний цифровий мамограф "Квітка", який отримав в результаті благодійної акції ВОКОД, дозволить щороку обстежувати близько вісьми тисяч жінок у найвіддалениших районах області.

Жінки, що входять до групи ризику повинні більш пильно слідкувати за своїм здоров'ям і відвідувати лікаря з профілактичною метою частіше.

До групи ризику відносяться жінки, старші 40 років. Спадковість також є великим фактором ризику. Якщо у жінки в анамнезі були родичі, хворі на рак молочної залози, яєчників, шлунку, підшлункової залози — вона в групі ризику. Я би радив таким жінкам обов'язково пройти генетичне обстеження на мутацію генів BRCA 1/2, адже вірогідність виникнення онкологічних захворювань у носіїв генетичних мутацій становить 90 відсотків! Такі обстеження можливо пройти і в лабораторіях Вінниці. Закликаю жінок не нехтувати цією порадою!Пацієнтки, у яких виявлено мутації  генів BRCA 1/2 повинні відвідувати мамолога і робити УЗД молочних залоз і мамографію раз на півроку. Мене часто запитують чи не рекламним трюком і засобом привернути до себе увагу був вчинок Анжеліни Джолі, коли вона спочатку зробила підшкірну мастектомію і встановила імпланти, а потім наважилася на оваріектомію — видалення яєчників. Відома акторка вчинила обґрунтовано, адже декілька її родичок, в тому числі, мати, загинули від раку молочної залози, а у самої голлівудської красуні було вивлено мутації генів BRCA 1/2. Таким чином Анжеліна Джолі в певній мірі убезпечила себе від загрози захворіти на гормонозалежний рак. Це, звісно, радикальний спосіб, але цілком логічний і виправданий, і деякі українські жінки, у яких виявлено мутацію генів BRCA 1/2, вже скористалися такою можливістю профілактувати рак молочної залози.

Отже, любі жінки! Слідкуйте за своїм здоров'ям, звертайтеся до лікарів, кохайте, народжуйте нам здорових дітей, адже ваше здоров'я — майбутнє України! 

З любов'ю і повагою, головний лікар ВОКОД,
головний онколог Вінницької області,
голова ГО “Асоціація онкологів Поділля”,
к.м.н. Володимир Шамрай.



Переглядів: 3589
Поширень: 0