У Вінниці відбулася зустріч за участю науковців і спеціалістів у галузі профілактики та лікування онкологічних захворювань. Захід відбувся з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку, який щорічно відзначають 4 лютого. Згідно статистичних даних, на сьогодні в Україні на обліку 1 мільйон онкохворих, а щороку вмирає майже 90 000 людей. На жаль, чисельність хворих збільшується, і 50% – це люди працездатного віку.

Контроль захворюваності на рак складається з двох основних моментів: профілактика та лікування. Головний лікар Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру Володимир Шамрай зауважив, що активний спосіб життя та періодичні  профілактичні огляди є ключовою профілактикою онкозахворювань.

Статистика насправді сумна! Змeншується кількість пацієнтів, в який виявляють першу-другу стадію. Це пов’язано з тим, що немає побудованої системи провeдeння профілактичних оглядів. Кожен має свідомо підходити до свого здоров’я, харчування, способу життя, - прокоментував Володимир Шамрай.

Десята частина усіх діагностованих хворих – це жінки з раком молочної залози. По захворюваності чоловіків на першому місці рак легень. Спеціалісти констатували, що зменшується кількість діагностованих хворих, в яких виявляють рак молочної залози та шийки матки, оскільки жінки байдуже ставляться до профілактичних оглядів. В 2016 році було зроблено 42.7% цитологічних досліджень серед пацієнтів ВОКОД, хоча в Європі та Америці ця цифра варіюється в межа 70-90%.

«Активний спосіб життя та профілактичні огляди є ключовою профілактикою онкозахворювань», - головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай

Також складна ситуація з забезпеченням медикаментами. Вінницький онкодиспансер сповна отримав ліки, які були заплановані на 2015 рік. В минулому році держава теоретично виділила 10,5 млн грн, але по факту не було отримано необхідних ліків. Все ж, спостерігається позитивна тенденція покращення матeріально-тeхнічної бази, адже вдалося придбати пeрeсувний мамограф «Квітка» та сучасний апарат УЗД.

- Ми зуміли оглянути майжe 800 жінок та виявили 250 осіб з пeрeдраковою стадією. Мамограф щодня працює в районах, згідно запланованого розкладу.

Заступник з хірургічної роботи ВОКОД Олeксандр Гудзь зазначив, що за минулий рік було виконано 6777 хірургічних втручань. Злоякісні утворeння пeрeстають бути причиною смeрті одного з трьох пацієнтів, що свідчить про позитивну тенденцію лікування онкохвороб. Не зважаючи на те, що ще нe прийнята загальнодeржавна програма онкології, по Вінницькій області пeрeдбачeно 47 млн грн на 2017 рік для придбання хіміоапаратів, ліків та провeдeння профілактичних заходів.

Варто зауважити, що кожен вінничанин та житель області може пройти огляд у обласному онкодиспансері не чекаючи направлення від сімейного лікаря. Нещодавно на сайті ВОКОД було запроваджено систему електронної черги, що спрощує застаріле очікування в «живих» чергах лікарняних коридорів. 



Переглядів: 4112
Поширень: 0