Автори дослідження стверджують, що активні курці, а не лише ті, які щойно кинули курити, набирають більше ваги, ніж ті, хто ніколи не курив.

Це чотирирічне дослідження, в якому взяло участь 7565 людей, розвінчує міф про те, що куріння допомагає бути людині стрункішою. Дослідники Департаменту Превентивної медицини університету Наварра довели пряму залежність між серцево-судинними факторами ризику, яким і є куріння, та збільшенням ваги людини.

«Справа в тому, що більшість людей, які вважали, що куріння допоможе їм втратити зайву вагу, припускалися жахливої помилки. Люди, які курили, чи щойно кинули курити, набирають вагу більше, ніж некурці, - стверджується у дослідженні. - Крім того, чим більше людина викурює сигарет, тим більше вона набирає вагу – існує пряма залежність між кількістю викурюваних сигарет та надмірною вагою» - пишуть автори.

Дослідники стверджують, що взаємозалежність між курінням та масою тіла найбільш небезпечна для серцево-судинної системи, а також призводить до раку. «На жаль, сьогодні в Іспанії існує ще мало досліджень між курінням і зайвою вагою, - говорить Франциско Хав’єр Бастерра-Гортарі, - і саме тому сьогодні багато людей, особливо жінок, бояться кинути курити», - додає дослідник.

Дослідження, проведені в інших країнах, також доводять хибність думки про те, що куріння допомагає бути стрункими. Дослідники з Університетського коледжу у Лондоні протягом п’яти років спостерігали за 3000 дівчат, яким на початку експерименту було 11 років. Коли дівчата досягли 16 років, не було виявлено різниці у вазі між тими дівчатами, які почали курити, і тими, які залишилися вільними від тютюну. Таким чином, дівчата, які починають курити заради того, щоб схуднути, припускаються жахливої помилки.

Якщо люди кидають курити у середньому віці, то, дійсно, значна частина з них може набрати кілька кілограмів. Але виявляється, що таким чином більшість колишніх курців просто набирають свою природну вагу, бо раніше нікотин штучно робив їх більш худими, ніж треба. Фізичні вправи і раціональне харчування здатні легко попередити небажане збільшення ваги після припинення куріння.

На щастя, українські дівчата не дуже переймаються удаваною властивістю куріння робити їх стрункими. В останні роки поширеність куріння серед жінок, особливо молодих, в Україні стрімко зменшується. Якщо у 2005 році щоденно курили 17% жінок, то у 2009 році – лише 7%.


Переглядів: 3566
Поширень: 0