Викид плазми, який стався на Сонці 1 серпня, "дотягнувся" до Землі: у ніч на середу хвилювання в магнітосфері досягли майже рекордного цього року рівня.

Індекс геомагнітної активності почав зростати ввечері 3 серпня. Близько опівночі амплітуда магнітних коливань досягла максимального значення - Kp=6 (індекс Kp відображає амплітуду коливань магнітного поля Землі). Відповідно це другий за потужністю рівень за прийнятою зараз п\'ятибальною шкалою магнітних бур.

За даними на 5 години ранку за київським часом, коли надійшли останні результати вимірювань, сила бурі зберігалася на колишньому рівні, а її тривалість становила вже дев\'ять годин.

"Буря, що відбувається, є третьою за силою в цьому році після магнітної бурі 5-6 квітня 2010 року, яка досягла рівня Kp=7 і бурі 2-3 травня 2010 року, яка мала рівень Kp=6, але тривала близько 18 годин", - повідомили вчені з сонячної обсерваторії "ТЕСИС", створеної Фізичним інститутом імені Лебедєва Російської академії наук.

Скільки триватиме магнітна буря - неясно, це залежить від розмірів плазмової хмари, в яку зараз занурилася Земля, а також від величини і спрямованості магнітного поля в ній. Зазвичай тривалість бурі рівня Kp=6 становить від 12 до 24 годин.


Переглядів: 4612
Поширень: 0