Науковцям давно було відомо, що куріння призводить до хвороб органів дихання, таких як рак легень та емфізема легень. Тепер вчені під керівництвом Рональда Крістал з Медичного коледжу Уейла Корнелла довели, що в організмах тих, хто іноді викурює сигаретку, а також пасивних курців, які лише вдихають чужий дим, вже почалися зміни, аналогічні тим, що відбуваються в активних курців. Це перші молекулярні кроки до вищезгаданих хвороб.

„Цікаво, що клітини чуттєві до будь-якої дози сигаретного диму – говорить Рональд Крістал. – Не має значення, чи ви присутні там, де курять інші, чи ви самі іноді викурюєте одну сигарету в тиждень. Клітини відзиваються незалежно від рівня дії. Це як канарейки у вугільній штольні ”.

Не відомо, як багато генів пасивного курця повертаються в свій здоровий стан після припинення куріння. Але відомо, що для частини генів постійних курців мутація вже є незворотною, навіть якщо людина кидає курити. Так, в 2007 р. канадські вчені встановили, що велика група з 124 генів, схильних до змін під дією куріння, після припинення так і не поверталася до норми. Серед них, зокрема, опинилися кілька генів, які регулюють життєвий цикл клітин, а також гени, пов’язані з виявленням і усуненням пошкоджених ділянок в ДНК. На думку дослідників, брак білків, які кодуються цими генами, може бути безпосередньо пов\'язаний з онкологічними та іншими захворюваннями легень.

За матеріалами „Times”


Переглядів: 4356
Поширень: 0