Вчені з Факультету цивільного та екологічного інжинірингу Ізраїльського інституту технологій «Техніон» (Technion, Хайфа) довели, що частки, які осідають в оселях від сигаретного диму, є більш шкідливими для здоров’я, ніж це вважалося раніше.

Ці результати були нещодавно опубліковані в журналі Environmental Science & Technology http://pubs.acs.org/stoken/presspac/presspac/full/10.1021/es102060v

Відомо, що дихати чужим сигаретним димом, тобто бути пасивним курцем, шкідливо для здоров’я. Але частки диму, які осідають на поверхнях приміщень та одязі курців, є небезпечними навіть після того, як дим розвіявся. Справа в тім, що нікотин при взаємодії з повітрям окислюється, внаслідок чого утворюються так звані вторинні органічні аерозольні сполуки. Продукти окислення нікотину осідають в оселі на всіх поверхнях, в тому числі, на їжі та меблях, а також на одязі курців. Дослідники встановили, що за умови взаємодії нікотину з целюлозою, яка є компонентом дерев’яних меблів, бавовни і паперу, виділяються токсини.

Токсини швидко проникають в організм через шкіру та рот, легко потрапляють в легені і швидко переміщуються по організму.

Особливо небезпечними є оселі курців для маленьких дітей. Адже діти тягнуть все до рота, а також повзають, тому постійно контактують з поверхнями.

«Це дослідження ще раз переконливо показує, що єдиним надійним способом захисту дітей є повне припинення куріння їхніми батьками та іншими оточуючими», – каже Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Довідка.
В Україні за останні п’ять років нараженість на дію тютюнового диму суттєво зменшилася: якщо в 2005 році 53% респондентів повідомляли, що щоденно вдихають чужий тютюновий дим, то в 2010 цей показник знизився до 33%.

Дослідники вже давно попереджали про небезпеку третинного тютюнового диму. Ще в 2004 році було опубліковано дослідження вчених з Сан-Дієго (США), яке показало, що якщо людина курить тільки на вулиці, рівень токсинів в її оселі все одно в 5-7 разів вище, ніж в будинках людей, які не курять. Але останні дослідження розкрили механізм впливу токсичних опадів від сигаретного диму на організм людини.


 


Переглядів: 4803
Поширень: 0