Якщо фахівці досягнуть успіху, комп\'ютери зможуть не тільки навчитися підлаштовуватися під настрій користувача, але і допоможуть аутистам адаптуватися до спілкування, як повідомляє Газета по-Українськи

"Люди досить добре вміють розуміти емоції один одного. Ми здатні вловити сотні відтінків найрізноманітніших переживань, а ось машини поки що не здатні розпізнати навіть найпростіші почуття. "Світ цифрового спілкування позбавлений безлічі способів передачі емоцій Наш проект зможе змінити це.", - сказав Розалінд Пікард, голова дослідницької групи з оцифрування емоцій в Массачусетському інституті технологій.

Слід зазначити, що проект має на меті допомогти сприймати емоції не тільки машинам, але і людям.

У рамках дослідження вже були створені спеціальні окуляри для людей з синдромом Аспергера (м\'яка форма аутизму), які за допомогою світлових сигналів попереджають користувача про те, що він втомив того, з ким размовляє. Коли пристрій визначає у співрозмовника ознаки нудьги, запалюється жовта лампочка, а коли він повністю втомлюється від спілкування - червона.

Пікард розробляє програми, які визначають емоції людини по 24 точкам на його обличчі. У минулому комп\'ютерні алгоритми не могли відрізнити посмішку від усмішки, яка супроводжує розчарування. За словами вчених, причиною цього є низька дозвіл веб-камер і недостатня кількість варіантів емоцій в базі даних системи.

Зараз веб-камери здобули можливість писати відео навіть в HD, а щоб скласти базу емоційних даних, дослідники найняли близько двадцяти жінок, робота яких полягає в тому, щоб "будувати комп\'ютера рожи" - заносити в систему знімки сотень варіантів різних емоцій .



Переглядів: 2946
Поширень: 0