Якщо для газетного видання показником читаності є тираж, то для веб-ресурсів - відвідуваність «сторінки». Адміністратору Rating.vn.ua здалася підозрілою відносно високий «попит» у інтернет-аудиторії на сайт так званих компроматів «Тарасова правда» Taras-ua.com. Як показав аналіз, відвідуваність-то неправдива.

Дрібне «шахрайство» дозволяє штучно в рази збільшувати показник трафіку за рахунок відвідувачів зовсім інших ресурсів. Кримінально і адміністративно за таке не карають, але, викривши в обмані «Тарасову правду», Rating.vn.ua виключить сайт зі своєї «бази».

Насамперед, Rating.vn.ua з\'ясував, звідки відвідувачі нібито приходять на «Тарасову правду». Виявилося, що левова частка людей до цього дивилася споріднений сайт ord-02.com, а також ще пару десятків ресурсів, наприклад, 0432.in. Так от, проаналізувавши html-код сайту ord-02.com, адміністратор рейтингу знайшов там почасти прихований, але дуже цікавий код. Він одночасно з тим сайтом, на який заходить відвідувач, відкриває сайт «Тарасової правди», фіктивно збільшуючи її відвідуваність. Чому ніхто візуально нічого не помічає? Відкривається насправді дуже маленьке «вікно» розміром в квадратний піксель. Його не видно людському оку. Воно відкривається на сторінці, до якої входить відвідувач.

Тому, хто нічого не зрозумів, наведемо простий приклад. Сотні людей отоварюються в супермаркеті. Припустимо, «хитрий» касир кожному «вбиває» в чек упаковку вушних паличок, а вказує її дуже дрібним, нечитабельним шрифтом. Коли платиш за список продуктів, зайві копійки не помітиш. Разом з тим, аналізуючи денну виручку, керівництво супермаркету вирішить, що вінничани «засірились». А як інакше, якщо настільки підвищеним попитом користуються саме вушні палички? ..

До речі, сам сайт «Тарасової правди» теж не «безгрішний». Закладений у ньому код відкриває якийсь forumtp.net. І на цьому ресурсі є прихований код, правда, він тимчасово відключений. Якби код був активований, то аналогічним чином відкривав «вікно» «Тарасової правди».

Що дають подібні махінації? «Перші» місця «Тарасової правди» у рейтингу дають її власникам можливість демонструвати спонсорам і фігурантам публікацій, що ресурс масово читають.



Переглядів: 3486
Поширень: 0