У 2010 році вільні веб-адреси в глобальній мережі Інтернет можуть закінчитися. За даними дослідження Європейської комісії, за рік (максимум два) буде вичерпана номерна місткість інтернет-адрес.

Це означає, що нові користувачі не зможуть підключитися до мережі, а ті, хто вже підключилися, матимуть проблеми зі з\'єднанням.

"Останні десятки тисяч веб-адрес закінчаться до кінця наступного року. Нові компанії, які прагнуть бути присутніми в Інтернеті, не матимуть іншого вибору, окрім як прийняти адреси у форматі IPv6. Багато урядових і військових організацій у всьому світі вже перейшли на IPv6 у своїх внутрішніх мережах, і те, що він зрештою буде прийнятий і приватними користувачами, практично не викликає сумнівів", - зазначив головний інженер компанії F5 Networks Сем Піклес.

Йдеться про новий протокол мережевих адрес IPv6, який має замінити чинний IPv4. Обидва ці протоколи призначають веб-адреси за схожою схемою – виділяючи певному сайту IP-адресу цифрового формату (наприклад 192.168.1.1), а потім асоціюючи її з поєднанням літер, які добре запам\'ятовуються, на кшталт www.tsn.ua.

Проте застарілий 32-розрядний протокол IPv4 здатен підтримувати лише близько 4,3 мільярдів унікальних адрес. Натомість 128-розрядний IPv6 набагато потужніший, і, за словами експертів, теоретично може привласнити унікальну адресу кожній травичці на нашій планеті.

Але за даними опитування, проведеного Єврокомісією серед урядових відомств і приватних компаній 610 організацій з країн Європи, Близького Сходу і Азії, тільки 17% з них вже перейшли на IPv6.

Проблема полягає в тому, що для нового протоколу потрібно нове устаткування. Його заміна жодних труднощів не викличе, але це обійдеться компаніям у значну суму. Зокрема, їм доведеться замінити маршрутизатори – пристрої, за допомогою яких окремі будинки підключаються до широкосмугового доступу в Інтернет, що потребуватиме значних інвестицій.


Переглядів: 2535
Поширень: 0