До такого висновку прийшли голландські вчені з відділення клітинної біології університету Вагенінген в результаті дослідження, проведеного за замовленням міста Алфен-ААН-ден-Рейн, розташованого на заході Нідерландів.

Справа в тому, що в останні роки в цьому місті на ясені все частіше знаходили пошкодження - тріщини, нерівності, знебарвлене листя, а також відмирання деревини. Для того, щоб з\'ясувати, чи пов\'язані ці пошкодження з мережами Wi-Fi, вчені протягом трьох місяців спостерігали за станом дерев, що ростуть поруч з точками доступу.

У доповіді вчених йдеться, що за цей період на листі, які знаходилися на відстані від 50 до 300 сантиметрів від джерела випромінювання, з\'являвся металевий блиск, а також змінювався їх колір через зникнення зовнішнього шару клітин. Після металевого блиску листя починало висихати та відмирала частини аркуша.

Дослідження також показало, що у рослин кукурудзи, розташованих поряд з точками доступу Wi-Fi, був помічений уповільнений ріст і цвітіння. Тим не менш цього дослідження ще недостатньо, щоб стверджувати про шкоду мереж Wi-Fi для всіх дерев, відзначили вчені. Вони підкреслили, що хочуть провести ще одне дослідження, щоб з\'ясувати, чи можна спостерігати ті ж ефекти протягом більш тривалого періоду і у більш широкому масштабі.
 


Переглядів: 2612
Поширень: 0