Микола Джига, Сергій Татусяк та Микола Присяжнюк привітали студентів аграрного університету з Днем знаньГолова облдержадміністрації Микола Джига вважає, що відродити село можливо завдяки розвитку аграрної економіки та створенню відповідних умов для праці і відпочинку в селі.

Голова облдержадміністрації відзначив, що за аграрним потенціалом Вінниччина є передовим регіоном в державі. В області збираються найбільші врожаї зернових, вона є лідером у молочній та цукровій промисловості. Разом з тим, аграрні професії не є престижними, відтак спостерігається відтік молоді з села у місто. Вже сьогодні агропромисловий комплекс Вінниччини відчуває дефіцит кадрів – понад 300 незаповнених вакансій.

Аби привабити молодих фахівців у село, підкреслює голова облдержадміністрації, необхідно підвищити рівень життя сільського населення. «Ми сьогодні робимо дороги в селах, газифікуємо населені пункти, ремонтуємо лікарні, відкриваємо нові дитячі садки і школи, створюємо відповідну інфраструктуру, щоб стерти грані між містом і селом», - зазначив Микола Джига.

«Якщо ми збережемо наше село, то зможемо зберегти українські традиції і культуру, все те, що було таким дорогим для наших батьків і дідів, що передавалось з покоління в покоління», - резюмував він.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, вітаючи студентів та викладачів Вінницького національного аграрного університету з початком нового навчального року, зазначив: «Сьогодні Україна знаходиться на шляху реформ – складних, але вкрай необхідних для країни. Впевнений, ми впораємось з новими викликами і вийдемо на траєкторію стабільного прогресивного розвитку. Проте для ефективного впровадження реформ вкрай важлива якісна кадрова складова».

За словами Міністра, саме від кадрового потенціалу залежить і рівень виробництва сільгосппродукції, і її конкурентоспроможність на світових ринках. «Робота на сучасній техніці, здебільшого іноземного виробництва, дотримання інтенсивних технологій вирощування продукції рослинництва і тваринництва висувають нові вимоги до підготовки фахівців у вищих навчальних закладах. Головне при цьому – тісна співпраця освітян та виробничників, коли практична підготовка здійснюється у реальному виробництві», – повідомив Микола Присяжнюк.

Вже сьогодні за ініціативи Мінагрополітики та аграрних вишів спільно з провідними підприємствами галузі на території України створені навчально-практичні центри для практичної підготовки студентів та стажування кадрів АПК. На часі також – забезпечення доступу до професійної перепідготовки і підвищення кваліфікації, адже сучасні технології та модернізація виробничих процесів потребують постійного оновлення знань та отримання нових практичних навичок.

Міністр також зазначив, що попит на отримання аграрної освіти сьогодні збільшується. Це підтверджують і результати вступної кампанії цього року, коли конкурс до провідних вузів складав 5-7 осіб на місце, і світові тенденції. Аграрні спеціальності, за оцінками міжнародних експертів, увійшли до десятки тих професій, на які зростає попит і які будуть затребуваними у майбутньому.

Очільник Мінагрополітики також відзначив, що цього року саме силами студентів аграрних вишів проводиться паспортизація сільських територій. «Це дасть змогу відтворити реальну картину та допоможе розробити близький до реалій план заходів щодо її покращення. Дякуючи цим волонтерам, вже сьогодні понад 50% сіл та сільських територій паспортизовані», – відзначив Міністр.

50,3% населення Вінницькій області мешкає в сільській місцевості.


Переглядів: 3871
Поширень: 0