Надходження до бюджету міста знизяться із 75% до 50% з доходів фізичних осіб. Такі рішення-зміни 26 жовтня підписав президент України Віктор Янукович. І стосується воно міст, у яких розпочались пілотні проекти реформування медицини.

Деяких посадовців, зокрема і міського голову Володимира Гройсмана, ця звістка не обрадувала. Оскільки Вінниця втрачатиме по 10 мільйонів гривень прибутку щомісяця.

- Ми будемо вимагати від Міністерства фінансів пояснення – чому так сталося, - зазначив міський голова. - Нам обіцяють компенсувати втрати за рахунок дотацій. Але будь-яка дотація – це зниження ініціативності територіальної громади. Потрібно навпаки - створювати більше механізмів для зацікавленості громади, заробляти кошти.

До того ж фактично у міської влади забирають право управляти медичними закладами вторинного рівня.

- Це дивно, на мій погляд, адже саме місто відповідає за якість надання медичних послуг, а впливати ми на цей процес ніяк не зможемо, - говорить Володимир Гройсман. - Хоча відповідальність ми будемо нести в тому числі й перед міською громадою. Так само і з формуванням вертикально підпорядкованої системи екстреної медичної допомоги. Проблема назріла давно, але, знову ж таки, варто розділити централізовану екстрену допомогу і «швидку» на первинному рівні, яка повинна управлятись громадою.

Нагадаємо, що у Вінниці вже призначено керівників семи центрів первинної медико-санітарної допомоги. Зараз тривають відкриті конкурси на заміщення посад заступників головних лікарів та завідуючих відділеннями.


Переглядів: 3672
Поширень: 0