25 жовтня Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу виконавчого комітету Вінницької міської ради на постанову Вінницького окружного суду та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду. Вінницька міська рада у цих інстанціях захищала свою правоту щодо введення нової системи взаємодії між мешканцями та ЖЕКами, яка дозволяє вінничанам контролювати якість та обсяги наданих комунальних послуг. Постанову та ухвалу вінницьких судів скасовано, а справу, по якій були позови, направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Cвого часу для підвищення якості надання комунальних послуг та забезпечення можливостей контролю роботи ЖЕКів з боку мешканців на території міста було запроваджено нову систему взаємовідносин жителів і житлово-експлуатаційних контор. Міська влада вирішила відійти від тієї практики, коли плата за послуги встановлювалась для всіх однаковою, незалежно від параметрів будинку, в якому живуть люди, і ввела побудинковий тариф. Окрім того, було встановлено перелік обов\'язкових послуг, за надання яких ЖЕКи повинні звітувати перед старшими по будинках, а ті, в свою чергу, можуть контролювати якість надання послуг шляхом підписання актів виконаних робіт. Таким чином, створювались передумови для того, щоб мешканці платили тільки за фактично надані послуги. Власне, це і було закріплено в типовому договорі, затвердженому виконкомом міської ради.

Така практика є інноваційною в Україні і, на думку Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, не відповідає нинішньому законодавству та підзаконним актам. Однак міська рада з цією думкою не погодилась і вже майже рік у судах намагається захистити своє право реалізовувати механізм, який реально сприяє покращенню роботи житлово-комунального сектору в інтересах мешканців.

В лютому 2011 року виконком міської ради розпочав захищати свої права у суді, але позов у судових інстанціях був задоволений лише частково, що ставало підставою для політичних спекуляцій. Враховуючи те, що не всі вінничани були інформовані про суть даних рішень, окремі політичні сили та громадські організації, по-своєму трактуючи прийняті судами рішення, намагались вводити в оману вінничан, закликаючи людей не сплачувати за комунальні послуги.

«Галузь ЖКГ має багато «білих плям» в законодавстві. Наприклад, така вінницька новація як інститут старших по будинках - діючим законодавством не врахована. А Вінницьке відділення АМКУ виходило з того, що, якщо щось у законодавстві не прописано, то це є порушенням. Основне, що ми доводили, - це те, що АМКУ взяв дані лише по трьох будинках і на основі цього зробив загальні висновки щодо порушень чинного законодавства. - зазначив 21 листопада під час прес-конференції заступник міського голови Володимир Слишинський. - Окрім цього, за час, коли тривали суди, у законодавстві України відбулись зміни, в яких закладені ті норми, які Антимонопольний комітет вважав незаконними. Зокрема, відмінено норму проведення громадських слухань по кожному окремому будинку стосовно того, які послуги надавати. Сьогодні у Вінниці налічується дві тисячі житлових будинків. За тим законодавством, яке діяло раніше, коли передбачалась проведення громадських слухань, - вони мали відбуватись у вихідні. Якщо слідувати цьому, то цей процес тривав би декілька років. Окрім того, рекомендаціями передбачалось, що має бути 100% згода усіх мешканців, чого апріорі неможливо досягнути. І тоді ми мали б ситуацію, що послуги людям потрібно було б надавати за старою системою. І мешканці або їх уповноважені представники (старші по будинках) не могли б контролювати якість та обсяги виконання робіт. А ЖЕК в той же час стягував би плату незалежно від того, надавались послуги чи ні. Зараз, враховуючи в тому числі і зміни до законодавства, нам буде легше довести свою правоту під час нового розгляду цієї справи».

Влітку виконком міської ради звернувся із касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України. За результатами розгляду якої колегія суддів Вищого адмінсуду дійшла висновку, що постанова Вінницького окружного адміністративного суду від 23 березня 2011 року та ухвала Вінницького апеляційного адміністративного суду від 1 червня поточного року винесені без належної оцінки всіх обставин, які мають значення для правильного вирішення спору. В тому числі - неповне з\'ясування та не доведення обставин, які мають значення для справи; невідповідність висновків, які викладені у рішенні, обставинам справи; порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права. Тепер справа має повернутись до суду першої інстанції і протягом двох місяців вона має бути розглянута.

Під час прес-конференції Володимир Слишинський прокоментував і запитання стосовно закликів окремих осіб до вінничан не сплачувати за житлово-комунальні послуги. «Це відверта авантюра, безвідповідальність по відношенню до громади і введення в оману вінничан. Ці гасла поширюють ті самі особи, котрі, коли ми повертали до комунальної власності міста котельню «Моріс» (що обслуговувала військове містечко), закликали людей не оплачувати послуги з теплопостачання, які надавались мешканцям цього мікрорайону. - зазначив Володимир Слишинський. - В результаті порушено кримінальну справу і більше двох тисяч жителів міста проходять по цій справі як постраждалі, оскільки вони оплачували рахунки приватній структурі «Моріс», якою послуги з теплопостачання на той час вже не надавались. Тому хотів би звернути увагу засобів масової інформації на те, що будь-яких рішень, в тому числі і Вінницького відділення АМКУ, щодо зайво нарахованих вінничанам коштів за житлово-комунальні послуги і їх перерахунку - не було. Ці заяви були зроблені окремими особами для того, щоб заробити собі якійсь політичний імідж».


 


Переглядів: 4202
Поширень: 0