6 грудня у Ресурсному центрі підтримки ОСББ м. Вінниці після обговорення проекту «Енергоефективний будинок» керівник проекту «Енергофективність у житловому секторі України» IFC Гжегож Гайда передав місту тепловізійну камеру, за допомогою якої вже 7 грудня вінницькі багатоповерхівки «скануватимуть» на предмет неефективного використання енергії та можливих недоліків у тепломережах будинку.

На сьогоднішній день у Вінниці проводиться активна робота щодо впровадження енергозберігаючих заходів. Зокрема, за два роки у майже 20 багатоквартирних житлових будинках замінено металопластикові вікна у місцях загального користування, розроблено та розпочато реалізацію проекту реконструкції трьох житлових будинків з елементами енергозбереження. Крім того, понад 60% житлових будинків облаштовано тепловими лічильниками; розроблено проектну документацію на влаштування 68 систем регулювання опалювання в житловому фонді міста, а в одному будинку на 1-му провулку Київському,59 така система вже встановлена.

Міський голова Володимир Гройсман під час зустрічі по обговоренню проекту «Енергоефективний будинок» зазначив, що останнім часом було зроблено декілька впевнених кроків у напрямку впровадження енергозбереження. «Сьогодні ми добре знаємо, що в житловому секторі є серйозні можливості для енергоефективності і енергозбереження. Це не тільки заощадження енергоресурсів, а й економія коштів, які мешканці сьогодні сплачують за комунальні послуги, - говорить Володимир Гройсман. - Нещодавно ми підписали Меморандум про співпрацю із швейцарськими колегами, і вже з наступного місяця ми починаємо його реалізацію. Мені дуже приємно, що цей проект допоможе запровадити сучасний менеджмент та перебудувати роботу комунальних підприємств теплового сектору відповідно до сучасних норм та вимог. Нам не вистачає сьогодні (поки що) розуміння самих людей щодо необхідності комплексного підходу до вирішення питання з енергозбереження. Маю надію на те, що перші ластівки в питані енергозбереження у багатоповерхових будинках будуть з\'являтися у нашому місті вже у наступному році, адже ОСББ, які вже беруть участь у енергозберігаючих заходах, своїм прикладом зможуть продемонструвати вінничанам усі переваги від здійснених заходів по енергоефективності».

За словами директора департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Сергія Кушніра, у вінницьких будинках продовжується влаштування індивідуальних теплових пунктів. «На сьогоднішній день їхня кількість складає 27, втім, на найближчу перспективу планується влаштувати ще 102 ІТП в житлових будинках Вінниці, - зазначив Сергій Кушнір. - Спільно з центральною енергосервісною компанією «Еско-центр» проведено 10 аудитів багатоповерхівок із оформленням відповідних висновків та пропозицій щодо заходів з енергозбереження. В цілому в рамках реалізації угоди з IFC ми плануємо провести півсотні енергоаудитів».

Керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегож Гайда зазначив, що питання енергозбереження і розвиток житлового сектору у Вінниці має належну увагу з боку міської влади, крім того, зростає розуміння самих мешканців щодо необхідності впровадження енергоефективних заходів. «У Вінниці ми маємо унікальну ситуацію, де розуміння співпраці, партнерських відносин та спільної роботи ми можемо бачити на практиці, - зазначив пан Гайда. - Ми демонструємо, що економія тепла може відбуватися із користю як для мешканців, так і для підприємств. І у цьому напрямку Вінниця серед інших міст, які також беруть участь у проекті, є прикладом».

По звершенню наради Гжегож Гайда передав меру Вінниці тепловізійну камеру «TESTO 882». Цей прилад дозволить «сканувати» багатоповерхівки та одразу ж отримувати інформацію, де саме у будинку є «слабкі» місця, крізь які тепло із приміщень виходить назовні. Таким чином, можна буде вирішити питання стосовно першочергових заходів, необхідних для енергозбереження у тому чи іншому будинку (теплоізоляція будинку, заміна вікон, заміна мереж теплопостачання тощо). В цілому для перевірки одного дев\'ятиповерхового будинку за допомогою тепловізору витрачатиметься близько півтори години. «Цей інструмент є надзвичайно важливим для енергоаудитів. Він дозволить більш досконало вивчати проблематику нашої енергоефективності, - говорить мер Вінниці. - Ми зможемо отримувати інформацію стосовно втрат теплової енергії, а отже і визначатися із заходами, які необхідні для покращення ситуації».

На сьогоднішній день за результатами проведених енергоаудитів середнє фактичне споживання енергоресурсів у рік становить майже 305 Квт на годину на один квадратний метр. Після впровадження енергозберігаючих заходів ця цифра становитиме за рік вже близько 183 Квт. Таким чином в масштабах міста упродовж року буде досягнуто економії приблизно 600 мільйонів Квт/год.*м2.


Переглядів: 5261
Поширень: 0