Як повідомив під час брифінгу, присвяченому проблемним питанням діяльності ОСББ, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, щорічний приріст створених об’єднань мав раніше позитивну тенденцію, але ці темпи за останні роки відчутно знижуються. Основними причинами цього є критичний стан житлового фонду, недосконалість законодавчої бази та місцеві бюрократичні перепони.

«На місцевому рівні продовжується лобізм ЖЕКів, яким невигідне створення ОСББ, і багато керівників на місцях цьому потурають. Необхідно усунути монополію, і я просив присутніх на засіданні Уряду керівників регіонів звернути увагу на ці питання і не йти «на поводу» у ЖЕКів», – сказав Анатолій Близнюк.

За словами очільника Мінрегіону, суттєво активізувати вирішення проблем створення та діяльності об’єднань повинна створена сьогодні Національна рада з питань функціонування ОСББ.

«За дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, Мінрегіон підготував проект постанови Кабінету Міністрів про створення Національної ради з питань функціонування ОСББ. У ході роботи даного органу розгляд проблем ефективного управління житловими будинками буде продовжено на якісно новому рівні, ніж раніше», – наголосив Анатолій Близнюк.

Відповідно до ухваленої сьогодні постанови, новий дорадчо-консультативний орган працюватиме під головуванням Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. До її складу увійдуть представники від ОСББ та Секретаріату КМУ, заступники міністра економічного розвитку і торгівлі, фінансів, юстиції, соціальної політики, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, Державної податкової служби, Державного агентства земельних ресурсів, а також голів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Заступника голови Антимонопольного комітету, народних депутатів (за згодою).

Крім того, на сьогоднішньому засіданні Уряд прийняв протокольне доручення спрямоване на врегулювання ряду проблемних питань створення та діяльності ОСББ, зокрема, їхніх стосунків з природними монополіями, спрощеного розрахунку субсидій на житлово-комунальні послуги малозабезпеченим мешканцям будинків, де діють об\'єднання, усунення цілої низки бюрократичних перешкод тощо.


Переглядів: 3642
Поширень: 0