Минулого року Вінниця увійшла у число 15 міст-учасників спільного Всеукраїнського проекту USAID «Реформа міського теплозабезпечення» (РМТ). Основним завданням участі у проекті РМТ є написання енергетичного плану міста, куратором по написанню якого став Інститут місцевого розвитку (Консалтинг у сфері соціально-економічного розвитку м. Київ).

На основі Муніципального енергоплану складатимуться річні бюджетні програми, зокрема, МЕП стане основою для розрахунку щорічних експлуатаційних норм споживання енергоресурсів (лімітів) для об\'єктів міської комунальної власності. В свою чергу, цей документ є елементом плану дій Вінниці зі сталого енергетичного розвитку і захисту клімату до 2020 року, що на сьогоднішній день формується відповідно до вимог європейської ініціативи «Угода мерів». Зокрема, Вінниця, як офіційний учасник «Угоди мерів», взяла на себе зобов\'язання до 2020 року скоротити викиди парникових газів (СО2) на 20 %.

Основними цілями та пріоритетами затвердженого Муніципального енергетичного плану щодо підвищення енергетичної, економічної та екологічної безпеки міста є зменшення обсягу споживання газу на підприємствах комунальної теплоенергетики на 10% від рівня 2010 року. Відтак, планується впровадження ефективної системи управління енергетичними витратами та реалізації проектів з енергозбереження при забезпеченні належної якості житлово-комунальних послуг. Крім того, завдяки скоординованим діям у сфері енергетики очікується зменшення втрат теплової енергії на етапах виробництва та транспортування до кінцевого споживача. За словами директора департаменту енергетики, транспорту та зв\'язку Вінницької міської ради Олексія Пидоченка, до 2015 року очікується зменшення енергоспоживання бюджетними підприємствами, установами та організаціями на 20%, а якість енергетичних послуг навпаки - покращуватиметься.

Міський голова Володимир Гройсман під час засідання виконавчого комітету зазначив, що Муніципальний енергетичний план є фактичним продовженням напрацьованих раніше міських заходів по енергозбереженню, які розпочали реалізовувати упродовж останніх років. «В нас досить амбітні завдання - ми повинні суттєво скоротити і споживання теплоносіїв, і викиди парникових газів, - говорить керманич Вінниці. - Це дуже серйозне питання, але ми до цього готові».


Переглядів: 4921
Поширень: 0