На 18-й сесії Вінницької міської ради 6 скликання депутати розглянули 58 питань. Зокрема, аж три питання стосувались залучення інвестицій у місто. Також депутати затвердили створення МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій».

А працювати він розпочне через два-три місяці.

- Ця організація наділена повноваженнями на отримання ліцензій на право кредитування, - пояснив заступник міського голови Вінниці Валерій Коровій. - Відповідно через Фонд будуть надаватися позики міським комунальним підприємствам та організаціям для здійснення заходів з енергозбереження на зворотній основі. Ставка - 7% річних плюс 3% комісійних на утримання Фонду. Принципово важливим є те, що Фонд також контролюватиме використання бюджетних коштів, спрямованих на ці цілі, та відбиратиме проекти з енергозбереження.

Джерелом поповнення Фонду стануть інвестиції, які залучатиме міська влада.

- На першому етапі до Фонду буде спрямовано близько 6 млн. грн. з міського бюджету, які передбачені на заходи з енергозбереження з наступним рефінансуванням. На другому - починаємо роботу з грантовими коштами, які надійдуть до Фонду, - розповідає Валерій Коровій. - Технологія роботи Фонду буде полягати у тому, що ті інвестиційні ресурси, які надходитимуть до нього, будуть там акумулюватись і капіталізуватись, і через 5-6 років ми матимемо потужного гравця на кредитному ринку, послугами якого користуватимуться не лише бюджетні установи і комунальні підприємства, а й всі споживачі послуг, пов\'язаних з енергозбереженням.

Ідею створення Фонду Валерій Коровій пояснив так:

- Ми зіткнулися з ситуацією, коли керівництво комунальних підприємств поєднує поняття комунального підприємства та бюджетної установи, тобто замість того, аби самостійно заробляти кошти, звертається по них до міського бюджету. Але у першу чергу комунальне підприємство повинно прагнути отримати прибуток, половина якого йде до міського бюджету.


Переглядів: 4457
Поширень: 0