Комп’ютерщика окружної виборчої комісії по 9-му округу (м. Вінниця). Хлопець не міг відправити готові протоколи підрахунку голосів на ЦВК - бо вони були неправильно заповнені. Через низьку кваліфікацію членів вінницьких дільничних виборчих комісій Україна змушена була чекати офіційних результатів виборів додатковий час. Хто буде "корупціонером" на виборах-2008?

Вінниця вже готується до чергових позачергових виборів. На повну потужність триває робота з уточнення списків виборців. А помилок на минулих виборах було достатньо. Цього разу списки будуть значно кращі, обіцяє Анатолій Синявський, начальник відділу ведення державного реєстру виборців у Ленінському районі. Торік Анатолій Леонідович очолював робочу групу зі складання списків виборців.

- Зараз ми отримали з архіву копії списків виборців минулих виборів і пропрацьовуємо додаткові списки. Хто був внесений, чи є вони у нашій базі даних. Якщо ні - робимо запит до міліції, аби вони підтвердили існування цих людей, - пояснює Анатолій Синявський. - Ми вже опрацювали базу даних станом на день виборів і максимальну кількість помилок, які можна були визначити візуально, усунули. Перевірили усю базу на двійників. Явних двійників - видалили. А неявні - перебирались майже по 80-ти позиціях. Узгодили систему подання даних УМВС, військовими частинами, РАГСом.

Помилки у списках на минулих виборах Анатолій Синявський пояснює суб’єктивними та об’єктивними причинами. Робоча група орієнтується на близько 285 тис. виборців у Вінниці. А на минулих виборах для формування списків було подано 264 тисячі прізвищ. Після розбору польотів, які влаштувала представник ЦВК Марина Ставнійчук у Вінниці, міліція терміново донесла ще 20 тисяч прізвищ - з двійниками, фантомами і навіть мертвими душами. Тож уточнювати було що. Були випадки, коли члени комісій не могли знайти людину у списках і вносили прізвище у списки додаткові, пригадує Анатолій Леонідович, тоді, як людина у списках значилась. А це все помилки, які потрібно виправляти.

Здоров’я і терпіння бажає майбутньому голові ОВК його попередник Олександр Мельник. Каже, що спокій на виборах залежатиме від того, кого партії подадуть в комісії.
- Якщо вибори і пройдуть, то не факт, що їх можуть зарахувати, - ділиться думками Олександр Мельник. - Якщо одна політична сила вперто не хоче їхнього проведення. Ви ж бачите, що у нас з судами відбувається, те ж може статися і з виборчою комісією.

Щоб зірвати вибори, достатньо вивести зі складу комісій своїх представників напередодні голосування. Або коли явка не дотягне до 50%. Але вибори відбудуться, впевнений представник КВУ в області Владислав Телень.
- Зараз деякими політичними силами роздувається інформація, що люди на вибори просто не прийдуть, - каже пан Владислав. - Гадаю, що Вінницька область завжди вирізнялась великим прагненням ходити на вибори. І тому 50% явки ми подолаємо легко. Є новий Указ Президента про перенесення виборів на 14 грудня. Думаю, що цей тиждень якраз дасть можливість підготуватись. Оскільки вже 19 числа був вичерпаний термін подачі кандидатур в окружні виборчі комісії, вони створені не були. Ця відстрочка дасть можливість нормально сформувати окружні виборчі комісії.


Переглядів: 4194
Поширень: 0