Наскільки гостро це питання стоїть в нашому регіоні? Скільки коштів необхідно щоб завершити будівництво всіх недобудов, і наскільки можлива заборона будівництва нових об\'єктів, поки недобудови старі?

За об’єктивним роз’ясненням з цього питання ми звернулися до голови бюджетної комісії Вінницької обласної Ради – Наталії Гетце.

- Наталіє Миколаївно, наскільки критична ситуація з недобудовами склалася у Вінницькій області, скільки людей залишилося без житла?

- Житло - це базова потреба будь-якої людини в будь-якій країні світу. Але житло в нашій країні для величезного числа українців – це не просто потреба. Для них життя і житло не просто однокореневі слова, а фактично одне і те ж. В зв\'язку зі світовою фінансовою кризою в більшості регіонів Україні залишилося чимало недобудованих об\'єктів. Їх забудовники через відсутність фінансування призупинили будівництво на невизначений термін, а деякі з них просто зникли. За даними Державної служби статистики, на 1 січня 2011 року в Україні в стадії незавершеного будівництва знаходилось більше 4 тисяч житлових об\'ектів. Якщо перевести в людський фактор - це близько 125 родин, які не можуть „в’їхати” у власні квартири.

Стосовно нашого регіону, то можу сказати, що згідно інвентаризації, станом на 1 серпня 2011 року, 459 об’єктів комунальної, державної та приватної власності по Вінницькій області знаходяться в недобудованому стані. З яких доцільно добудувати 287 на загальну суму 1907,0 млн. грн. Загальна потреба в коштах на добудову за рахунок усіх джерел фінансування становить 980,6 млн. грн.

- Приймаються якісь заходи з цього приводу, чи все будівництво в замороженому стані?

- Я хочу наголосити, що це питання не стоїть на місці, йде поетапне вирішення проблеми кожної окремо взятої споруди. Сьогодні, я можу заявити, що протягом січня - лютого 2012 року серед об’єктів незавершеного будівництва, виявлених під час інвентаризації, вже введено в експлуатацію 21 об’єкт. Серед них, житлові квартири під амбулаторію загальної медицини, с. Верхівка Барського району; школа, смт. Томашпіль та каналізаційні мережі з улаштуванням першої черги очисних споруд типу «BIOTAL». Робиться маса заходів для покращення або вирішення проблемних ситуацій, що склалися на території Вінницької області.

- Чому сотні тисяч українських сімей, вляпавшись в кредитні історії, опинилися на межі бідності і суїциду? На вашу думку, що стало причиною того, що люди залишились без даху над головою?

- Ви знаєте, сьогодні можна почути багато історій коли люди продавши все своє майно вкладаючи кошти в нову, але ще недобудовану квартиру залишилися на вулиці зі своїми сім\'ями. Де їм тепер жити і що робити? На жаль, на це питання дуже важко знайти одну універсальну відповідь. І важко щось радити, так як ситуації у всіх різні. Можливо таке, що потенційні мешканці нових квартир стали заручниками хвилі світової кризи, а може просто потрапили в одну з багатьох афер, які часто зустрічаються на ринку нерухомості. Мені знайомі такі випадки коли люди, без сторонніх думок, оплачували через банк купівлю свого житла і гроші перераховували на рахунок компанії забудовника. В кінцевому результаті виявилось, що кошти йшли на рахунок аграрно-кредитної спілки, яка виступала партнером забудовника, як внески членів спілки спрямовані на потреби самої спілки і ніякого відношення до купівлі житла не мають. Забудовником є компанія партнер. Не дивлячись на те, що власник компанії забудовника і засновник аграрно-кредитної спілки по суті одна і та ж фізична особа.

Виходить, що згідно договору вони повинні були сплачувати забудовнику, а забудовник відкрив рахунок для кредитної спілки. В результаті, у людей навіть не має законних підстав для того, щоб вимагати власне житло, так як умови договору не виконані.

- Де шукати винних?

Винних тут знайти нелегко. Якщо розібратись в документах, з юридичної точки зору, все вірно і прикопатись ні до чого. Все це можна побачити розібравшись у документах, але вчасно на це ніхто не звернув уваги. Проблема у тому, що більшість наших громадян будучи не „підкованими” у даних питання довіряють тим компаніям з якими заключають угоди і в подальшому стають жертвами подібних авантюр. Є випадки коли на паперах будинок вже введено в експлуатацію, – будь ласка живіть собі, роботи завершені. Але в квартирах немає ні води, ні газу, ні опалення - лише доступ до електромережі. Проте це не найгірший випадок, в цих людей ще є куди рухатись і від чого відштовхуватись. У нас неймовірна кількість людей мають будівлю, колективне право власності на будівлю, але право власності на землю зовсім у інших людей чи юридичних осіб. Виходить, що документи у людей на квартири є, а юридично будинку просто не існує – ось це справжнє горе для ошуканої сім’ї.

Взагалі, у нас великою проблемою є юридична необізнаність наших громадян – на цьому найчастіше заробляють аферисти. Мені завжди було цікаво чому, приміром, купуючи автомобіль чи комп’ютер, ми консультуємося у кваліфікованого фахівця, що б той дав свою оцінку і підтвердив або спростував правильність нашого вибору. Але, в разі підписання договору купівлі квартири ми, покладаючись на власну обізнаність, не акцентуємо стільки уваги на „підводних каменях”, що випливають із законодавства і незначних приміток в договорі. Хоча по суті - купівля житла обходиться набагато дорожче ніж авто чи будь яка інша техніка.

- Що робити тим у кого немає коштів на послуги юристів?

- Є випадки коли на послугах спеціалістів економити не варто. Ви самі можете бачити у що виливаються подібні проступки. Взагалі ситуації з недобудовами абсурдні. Немає жодної країни в світі, де інвестори платили б гроші за незавершену роботу. Кошти видаються лише на рівень виконаних робіт. А тут – люди вклали кошти в „мильну бульбашку”, віддавши гроші наперед, вони загнали себе у глухий кут. І тепер шукають справедливості в судах, добре якщо договір укладено більш-менш вірно і ще можливо щось вимагати від компанії забудовника, а якщо документи взагалі не дають офіційного підтвердження права на житло – ось тоді взагалі проблема. Судді ж не Боги і діють в рамках законодавства, навіть якщо з людської точки зору суд на вашому боці – шансів на перемогу немає якщо документація свідчить проти вас.

В цьому частково заключається проблема. Юридична неосвічченість та високі ціни на послуги юристів штовхають людей на неприпустимі вчинки. Щоб уникнути зайвих проблем, наші громадяни можуть звернутись до юристів, що в рамках соціальних проектів, безкоштовно надають юридичні консультації. Для прикладу, нещодавно стартував проект однієї з громадських організацій Вінниччини – «Швидка юридична допомога». Керівництво нашої області позитивно поставились до ідеї молодого юриста, Максима Пашковського, та підтримали його у створенні соціальної юридичної клініки. Тепер кожен громадянин, не залежно від його статків, може звернутися і безкоштовно отримати консультацію з того чи іншого питання. Наскільки мені відомо Консультація юристів надається абсолютно безкоштовно, в короткий термін, за усіма галузями права: земельне, цивільне, сімейне, трудове та навіть кримінальне право.

- Як зрушити питання будівництва з мертвої точки?

- На сьогодні існує безліч пропозицій вирішення цих питань. З подачі Міністерства регіонального розвитку і будівництва нині розробляються зміни в законодавство, що дозволять передати недобудоване житло людям, що вклали в нього гроші, щоб вони могли самі добудувати квартири й заселитися. Як на мене це найбільш реальний вихід із ситуації. Це власність інвесторів, вони вклали свої гроші в будівництво, і вправі розпоряджатися своїми квартирами самі. Залежно від того, на якій стадії готовності об\'єкт, будуть розглядатись різні варіанти фінансової допомоги людям. Тобто, держава буде допомагати інвесторам завершувати будівництво об\'єктів.

- Що робити людям що б уникнути подібних ситуацій?

- Справа в тому, що з 2007-го і 2008-го року вступило інше законодавство в силу про фінансові механізми та інструменти. І повтор таких ситуацій сьогодні практично неможливо.

Що стосується того, що вже сталося. Мені дуже сумно і боляче усвідомлювати, що, на жаль, в нашій країні справа порятунку потопаючих - справа рук, самих потопаючих. Держава має відновити і регулювання, і контроль, і покарання. Ось в цьому надзавдання. Чи не реально вирішити це питання за один день. Якщо питання в глухому куті з нього неможливо вийти за допомога помаху чарівної палички. Такі складні ситуації потрібно вирішувати поетапно.



Переглядів: 4752
Поширень: 0