Щороку у Вінниці стабільно збільшується кількість новостворених юридичних осіб (малих підприємств). Втім, в малому бізнесі є ряд проблем, що характерні як для підприємців обласного центру, так і країни в цілому. Крім того, сьогодні нерозвинені фінансово-кредитні механізми та недостатньо розвинена інфраструктура бізнесу. Бажання змінити ситуацію на краще у таких та інших питаннях і спонукало до створення цілого комплексу заходів Програми розвитку малого підприємництва.

За інформацією директора департаменту економіки та інвестицій Вінницької міської ради Галини Якубович, структура Програми містить комплекс взаємопов\'язаних завдань і заходів, які передбачається реалізувати поетапно, зокрема у ІІ півріччі 2012 року та впродовж 2013 року. «Заходи Програми розвитку малого підприємництва міста сформовані за пріоритетними напрямками, зокрема впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності, спрощення та удосконалення дозвільних процедур; фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка; ресурсне та інформаційне забезпечення, формування інфраструктури, - говорить Галина Якубович. - По кожному із цих напрямів розроблено ряд заходів, виконання яких дозволить покращити клімат для розвитку підприємництва у місті, а також створити нові робочі місця у секторі бізнесу».

Серед нововведень - впровадження програмних засобів SMS-інформування про виконані роботи заявників адміністративних послуг, а також визначення переліку адмінпослуг та розробка механізмів їх дистанційного отримання через мережу Інтернет. Крім того, для подальшого удосконалення та підвищення ефективності роботи «Прозорого офісу» планується здійснити анкетування заявників. Заплановано також налагодити роботу та забезпечити функціонування 3-х центрів адміністративно-соціальних послуг в районах - аналогів «Прозорого офісу» (на проспекті Космонавтів,30, вулицях Островського, 85 та 50-річчя Перемоги,7).

З метою формування елементів інфраструктури з підтримки підприємництва передбачається: розробити концепцію створення та функціонування міського бізнес-інкубатору. Тобто суб\'єкти малого підприємництва, фізичні особи-підприємці та безробітні, які бажають розпочати власну справу, зможуть набути стартових навичок та розвивати мале підприємництво саме за допомогою програми бізнес-інкубатору, який передбачає створення максимально сприятливих умов для розвитку підприємництва. Також буде запроваджено проект зі створення бізнес-центру (кадрового центру) з застосуванням новітніх методик профорієнтаційної підготовки та перепідготовки кадрів для сфери малого бізнесу. В рамках роботи бізнес-центру передбачається створити об\'єднання підприємців та вишів (кластер), яке дозволить вирішити питання працевлаштування випускників вищих навчальних закладів. Зокрема планується залучати студентську молодь до досліджень та розробок у сфері розвитку бізнесу на конкурсній основі.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що над Програмою розвитку малого підприємництва працювали також і члени Ради підприємців при міському голові. «Ми розглядали цю програму спільно із Радою підприємців і прийняли рішення, що підприємці доопрацюють її та нададуть свої пропозиції, - говорить мер Вінниці. - Усі побажання та пропозиції представників бізнесу враховані та внесені до програми».


Переглядів: 4337
Поширень: 0