11-12 червня у Вінниці пройшло розширене засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України за участі віце-прем’єр-міністра України – міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

Раїса БогатирьоваКолегія була присвячена реформуванню галузі охорони здоров’я України як частини виконання національного плану на 2012 рік щодо впровадження програми економічних реформ на 2012-2014 роки «заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

- Під час свого виступу голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига поінформував, що станом на 1 червня на Вінниччині функціонує 34 центри медико-санітарної допомоги, зареєстровані, як самостійні юридичні особи. «В 2012 році заплановано провести ремонтні роботи 302 об’єктів первинного рівня вартістю 5,5 млнгрн, за 5 місяців виконані роботи в 112 об’єктах на загальну суму 2 млнгрн в стадії ремонту в даний час знаходиться 66 об’єктів», - сказав він. М.Джига зазначив, що таким чином за три роки буде повністю приведемо у відповідність матеріально-технічний стан об’єктів первинної ланки медицини області. «Стан медицини сьогодні є обличчя влади. Ми робитимемо усе, щоб на Вінниччині галузь медицини була на найвищому рівні. Адже тут бути по-іншому не може – в нас медицина прославлена видатним та всесвітньо відомим вченим, хірургом Миколою Пироговим», - додав М.Джига.

-  Президент дав нам пас, – сказала віце-прем’єр, – він визначив, що в модернізації країни охорона здоров’я – пріоритет номер один. Тепер м’яч на нашому полі. Тому чекаю від вас конкретних пропозицій. Вам зсередини краще видно, як і що зробити, де щось робиться недосконало. Ви отримаєте повну підтримку МОЗ і Глави держави. На Вінниччині ми хочемо представити всі позитиви і можливі ризики при реорганізації первинної медико-санітарної допомоги. Працюючи в пілотних областях, ми хочемо виробити такі зміни, щоб ми могли, змінивши свої внутрішні системні відносини, приступити до зміни ставлення людей, суспільства до медика і медичної галузі. Альтернативи цьому немає, курс, який запропонував Президент і який визначений в програмі реформ, є для нас дороговказом. А з урахуванням напрацьованого досвіду будемо пропонувати доповнення, зміни до наших планів і посилення нормативної бази, яка давала б нам реальні можливості змінювати відносини в системі охорони здоров’я.

Важливим у проведенні сьогоднішньої конференції, за словами Р.Богатирьової – є й питання підготовки кадрів. «Це питання не тільки, якого лікаря ми випускаємо, кого ми приймаємо в лави майбутніх медиків, як ми організовуємо процес навчання і взагалі, яку ми філософію людині, яка буде працювати медиком, закладаємо. Наш великий земляк Микола Пирогов сказав, що належна організація медицини, медичної допомоги іноді врятує більше життів, ніж сама медична допомога», - сказала вона.

Після пленарного засідання учасники колегії поїхали дивитися, як вінницька медицина реформується на практиці. Об’єктом вивчення стала Калинівська центральна районна лікарня.



Переглядів: 6794
Поширень: 0