Відкриття офісу Єврорегіону ,"Дністер," - О.Мороз, С.Татусяк, В.Сеу.

З цією метою до Бельгії їздила 25-особова делегація у складі представників Вінницької області та Республіки Молдова на чолі з головою обласної Ради, головою Ради Єврорегіону «Дністер» Сергієм Татусяком. У поїздці, зокрема, взяли участь: з молдовського боку – віце-голова Ради Єврорегіону «Дністер», голова Сорокського району Республіки Молдова Віктор Сеу, голова Дондушенського району Анастасій Павлов, голова Шолданештського району Александр Реліцкі, голова Окницького району Іон Томай, заступник голови Флорештського району Віталій Унгуряну; з вінницького – директор Координаційного Центру Єврорегіону «Дністер» Володимир Мережко, голова постійної комісії обласної Ради з питань євроінтеграції міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Олексій Гаврилов, голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету Наталія Гетце, голова постійної комісії обласної Ради з питань будівництва Тимофій Гіренко, начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, директор департаменту освіти Вінницької міської Ради Володимир Буняк, член постійної комісії обласної Ради з питань розвитку демократії, гласності, свободи слова, інформаційного простору Сергій Смотрич та інші.

Також у Брюсселі до нашої делегації приєдналися партнери – представник європейських організацій ICDT/ISD Шандор Кьолеш та радник з питань стратегії, планування і управління якістю місії EUBAM в Україні Жан Ван Акер.

Офіс Вінниччини в ЄС – ініціатива і результат регіону

На жаль, сучасне законодавство України не передбачає механізмів представлення наших областей і міст у Євросоюзі, хоча й не забороняє цього робити. А от, наприклад, сусідня Польща ще до вступу в унію відкривала в Брюсселі офіси своїх воєводств, міст, повітів (районів) і навіть гмін (сіл).

– Ми стали першими в Україні, хто захотів таке зробити і знайшли шляхи реалізації цього амбітного задуму, – зауважив голова обласної Ради С.Татусяк.

Вінницько-молдовська делегація біля презентаційних стендів

Голова розповідає, що підготовча робота щодо відкриття представництва в Брюсселі тривала рік. Обласна Рада, Координаційний Центр Єврорегіону «Дністер» шукали можливості та юридичні механізми здійснення цього проекту. Особливу допомогу у цій справі надали польські колеги, як-от Маршалек Великопольського воєводства, член Комітету регіонів ЄС Марек Возняк.

І от 12 жовтня Сергій Татусяк урочисто презентував вінницькій делегації та брюссельським колегам офіс Представництва Єврорегіону «Дністер» та Вінницької області, а також представив його очільника. Ним став Олександр Мороз – український дипломат з 20-річним стажем роботи, в тому числі у країнах Євросоюзу. Основна місія представника – забезпечення зв’язку Вінницької області та Єврорегіону «Дністер» з європейськими інституціями та участь у програмах ЄС.

– Наші європейські колеги були вражені нашою наполегливістю. Адже ніхто не очікував, що окремий український регіон самостійно, без державної підтримки, зможе добитися свого представлення у Євросоюзі, – прокоментував успіх Вінниччини С.Татусяк.

Він додав, що протягом двох місяців офіс працюватиме у тестовому режимі, а його представник – на громадських засадах.

Єврорегіон «Дністер» - козирна карта

11 жовтня вінницько-молдовська делегація у Брюсселі була присутня на Конференції з питань Східного партнерства. В рамках її проведення голова Вінницької обласної Ради, голова Ради Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк презентував учасникам заходу (представникам країн ЄС та країн-нечленів ЄС) діяльність Єврорегіону «Дністер» та інвестиційний потенціал Вінниччини.

– Вінницька область здійснює зовнішньоторгові операції зі 108 країнами світу. Регіон реалізує 11 міжнародних угод щодо торгово-економічного, науково-технічного та культурного співробітництва. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, направлених в економіку області, станом на квітень 2012 року склав 228,3 млн. дол. США, – поінформував потенційних партнерів С.Татусяк.

Паралельно з виступом голови у холі офісу Комітету регіонів тривала двогодинна статична презентація Єврорегіону «Дністер»: були виставлені стенди, демонструвався відеоряд, роздавалася друкована промо-продукція.

По завершенні презентації представники офіційних структур Євросоюзу запевнили вінничан та їхніх патрнерів молдаван у своїй зацікавленості діяльністю Єврорегіону «Дністер». Адже формат єврорегіонів був придуманий самим ЄС, відтак підтримувати їхнє утворення і функціонування – безпосереднє завдання союзу.

– Від самого початку Євросоюз дотримувався політики, яка полягає в тому, щоб сусід був небідним, був стабільним, обізнаним і безпечним. Саме тому ЄС допомагає Україні як потенційній європейській державі. А Єврорегіон «Дністер» – це наша козирна карта, яка допоможе нам залучати на Вінниччину ресурси, використовуючи співпрацю із організаціями України, Молдови та Румунії, – зазначив С.Татусяк.

На сьогодні в рамках Єврорегіону «Дністер» вже реалізовується два проекти (просвітницький і транскордронний) коштом європейських фондів. Ще близько двох десятків проектів знаходяться у роботі. Серед них такі масштабні інфраструктурні напрями, як спорудження автомобільно-залізничного мосту «Ямпіль-Косоуци» (вартість - 8 млн. євро), очисні споруди у населених пунктах на березі Дністра (5 млн. євро), під’їзні шляхи до пропускного пункту «Бронниця-Унгурь» (3 млн. євро), розвиток аеропорту «Вінниця». Крім того постійно реалізовуються мікро-проекти у сферах культури, спорту, освіти, медицини.

– Для ефективної роботи нам потрібна хороша ідея (а їх у нас багато), і вже довкола неї ми гуртуємо фахівців, громадські організації, жителів регіону. Створення Єврорегіону «Дністер», презентація його в Брюсселі, відкриття там нашого офісу – це не фінал, це тільки початок великої копіткої роботи, – резюмував Сергій Татусяк.



Переглядів: 6838
Поширень: 0