Протягом останніх трьох років кількість вінницьких багатодітних сімей зросла майже на 75%, а кількість дітей у таких родинах збільшилася майже вдвічі. Лише на сьогоднішній день на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває 1342 багатодітні сім’ї, в яких виховується 4524 дитини. З цієї кількості родин майже тисяча сімей виховують трійко дітей, майже 270 сімей мають четверо дітей, решта виховує від п’яти до десяти дітей.

Цілком зрозуміло, що всі ці родини потребують додаткової допомоги. І упродовж 2012 року державна соціальна допомога надавалась 115 малозабезпеченим багатодітним сім’ям на загальну суму майже 4 млн. грн. Середньомісячний розмір такої допомоги в 2012 році склав 2671 грн. та збільшився за останні три роки у 2,3 рази. Також збільшилася і кількість малозабезпечених багатодітних сімей (на 69 %). Протягом десяти місяців поточного року 27 багатодітним сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах або перебувають скрутному матеріальному становищі, надавалася благодійна грошова допомога на загальну суму майже 92 тис. грн.

Службою у справах дітей Вінницької міської ради ведеться єдиний електронний банк даних дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. На початок листопада на обліку перебувало 103 дитини, які виховуються у 53 сім’ях.

«Для додаткової підтримки вінницьких багатодітних сімей та створення належних умов розвитку дітей з багатодітних родин, в п’яти школах естетичного виховання міста (дитячих музичних школах №1 та 2, дитячій школі мистецтв, дитячій школі мистецтв «Вишенька», дитячій художній школі) діти з багатодітних сімей здобувають позашкільну освіту безкоштовно, - говорить директор департаменту праці та соціального захисту населення Вінницької міської ради Лариса Попова. – За період 2012 року у таких закладах навчається 300 учнів. У міському Палаці мистецтв 5 дітей з багатодітних родин безоплатно відвідують заняття у вокальній студії та хореографічних колективах закладу: «Квіти Поділля», «Степ-компанія», «Болеро» тощо».

Програма підтримки багатодітних сімей на 2013-2016 роки передбачає ряд заходів щодо підвищення рівня та якості життя багатодітних родин, створення максимально сприятливих умов для оздоровлення дітей із таких сімей, забезпечення медичного обслуговування дітей із багатодітних сімей (особлива увага приділятиметься родинам, у яких є діти-інваліди). Також проводитиметься робота щодо створення системи цілеспрямованої підготовки майбутніх батьків до подружнього життя, запровадження правової, психолого-педагогічної та організаційно-методичної системи з метою створення оптимальних соціально-економічних умов для повноцінного виховання дітей у багатодітних сім’ях тощо.



Переглядів: 5497
Поширень: 0