- Іване Михайловичу, Ваш попередник - Микола Джига, залишив Вам настанови, недовершені справи...

- Із Миколою Васильовичем ми два роки поспіль доволі тісно співпрацювали (із липня 2010 року Іван Мовчан працював першим заступников голови ОДА - Авт.) і я знаю чіткість його позицій, принциповість, патріотизм. Легко приходити після слабкого керівника на посаду, після сильного - непросто, я це усвідомлюю... Так, проблемні питання є... Початок зими показав, що фактично служба автодоріг, система роботи у них, техніка, бажає бути кращою - і стан, і рівень, і ефективність... Є питання і по Вінницькому аеропорту. Я б не говорив, що великі кошти були вкладені в аеропорт. Але наразі є кілька проектів, вони відпрацьовуються, в тому числі, було декілька зустрічей із потенційними інвесторами, які хочуть розвивати інфраструктуру. Певен, що найближчим часом ми зможемо виходити до преси і щось декларувати.

- А щодо забезпечення обладнанням хірургічного корпусу обласної лікарні ім. М. Пирогова, адже воно дуже високовартісне?

- Працюємо - є домовленості. І, стверджую - у наступному році Вінниччина матиме повноцінний, найкращий в Україні, хірургічний корпус.

- Бюджетники отримають обіцяну зарплату до новорічних свят?

- Запевняю, що на 1 січня 2013 року у нас заборгованості не буде. Хочу підкреслити, що це вперше за 10 років. Наприклад, ще рік тому міста Могилів-Подільський і Хмільник мали борги - цьогоріч вони виходять на "нулі" вперше. Такий район, як Немирівський - там завжди була проблема в зв\'язку із розгалуженою мережею освіти. Вдалося мобілізувати ресурси і зняти проблему, щоб достойно наші бюджетники зустрічали Новий рік.

- Повертаючись до теми зими - програма "Шкільний автобус" працює не дуже добре: дітям добратись до школи інколи неможливо - не має палива, вчасно не розчищені дороги... Можливо варто повернути малокомплектні школи і не закривати такі заклади у подальшому?

- Категорично проти! Якщо побувати у таких школах, де навчається по п\'ять учнів - більшість батьків незгодні, щоб там навчались їх діти і отримували ту якість освіти. Держава, якщо п\'ять учителів тримати на три дитини, має витрачати на кожну в межах 40 тисяч гривень. А Ви готові сплачувати власні кошти за навчання у таких обсягах? Ні? Так і я міркую, що держава не повинна займатись марнотратством. І я не буду підтримувати позицію і піддаватись на політичні амбіції деяких не дуже фахових політиків, які відстоюють, що школа для двох учнів - це добре. Окрім колосальних витрат, є питання якості освіти - протестуємо цих дітей, які відвідують малокомплектні школи, порівняємо результати їх знань із іншими, які навчаються у наповнених школах. Результат не дуже обнадійливий. Відтак, не хочу, щоб потім ці діти відчували себе неповноцінними у соціумі, де все рухається по хвилинах, секундах. А щодо автобусів - згоден, це наша проблема. Ми надали автобуси, але не забезпечили контроль за ними, не забезпечили пальним, не підготували водіїв, не навчили їх культурі спілкування. І відділ освіти має думати, як реалізувати ці питання.

- А чи є майбутнє в Україні у талановитих дітей?

- Є приклади країн, які, на мою думку, варто наслідувати. Наприклад, у Казахстані, свого часу відібрали 500 найбільш талановитих учнів - зробили тестування, без жодних "блатів" і відправили їх за державний кошт у п\'ять країн світу. Через декілька років, закінчивши престижні вузи, ці діти повернулись. І сьогодні вони - еліта нації, вони формують політику у державі, економіку, будують нові заводи. Вони приїхали освіченими, із знаннями, зв\'язками, адже навчались спільно із дітьми із Арабських Еміратів, Японії, інших держав. Такий шлях - прогресивний.

- Свого часу Ви очолювали потужну бізнес-структуру, а наразі - держустанову. Що вам більше імпонує - бізнес чи державницька посада?

- Навіть і не знаю, що відповісти... Як кажуть, легко там, де нас немає...

- На посаді першого заступника голови ОДА Ви започаткували процес інвентаризації земель, вивели із "тіні" чимало землі. Але проблема використання земель, їх родючості актуальна. Як вирішуватимете це питання?

- Родючість земель залежить від того, як ми будемо витримувати структуру посівних площ. Ми над цим працюємо і сьогодні головне завдання сільськогосподарської інспекції довести до кожного району, до кожного сільгоспвиробника, до кожного фермера позицію держави у цьому плані і проконтролювати її виконання. Від того, як господарі будуть витримувати сівозміни залежить якість грунту. Наш інститут землеустрою зробив аналітичний звіт, що нас чекає, якщо ми будемо вирощувати, наприклад, 30% соняшнику... З приводу інвентаризації, зазначу, що є ще величезні резерви. Спільно із новим заступником, якого буде призначено куратором АПК, вирішуватимемо це питання. Неодноразово зауважував, що на Вінниччині фермери мають майже 15% землі у користуванні, а виробляють 4,2%... Такий дисбаланс.

- Приховують, тобто, не все легалізують...

- Так.

- Плануєте реформи, які обласні управління будуть об\'єднані, які ліквідовані?

- Скоротимо кількість вдвічі. Зараз проводимо відповідні консультації. І чисельність працівників буде трошки меншою. Спілкуюсь із заступниками, адже подібні реогранізації не можуть бути необдуманим кроком - це люди, їх долі і потрібно про них подбати.

- Новий рік де будете зустрічати?

- Постійно зустрічаю це свято вдома. А на Водохреща, за традицією, пірнаю в ополонку - вже 20 років поспіль...

- А яка традиційна страва на столі на Новий рік у Вашій родині?

- Я до цього відношусь спокійно. Просто в цьому не розбираюсь...

- У Вас наразі є якісь претензії щодо роботи чиновників - Ваших підлеглих?

- Поки що спостерігаю. Перед тим, як прийняти рішення.

- Але ми правильно зрозуміли, кількість ваших заступників зросте на одну посаду...

- Можливо і так... Я абсолютно із Вами відкритий і відвертий - буду часто зустрічатись із пресою. Адже вона для чиновника є каталізатором настроїв людей. І тільки дослухаючись до них потрібно рухатись вперед.



Переглядів: 6094
Поширень: 0