27 січня 2009 року Асоціація міст України та громад оприлюднила заяву з приводу намірів НАК „Нафтогаз України” щодо підвищення граничного рівня ціни на природний газ для підприємств тепло-комунальної енергетики майже вдвічі. У ній, зокрема, йдеться про те, що Асоціація категорично виступає проти підвищення ціни на газ для підприємств тепло-комунальної енергетики протягом бюджетного року, позаяк таке підвищення ціни на газ ляже непосильним тягарем на плечі місцевого самоврядування, а з місцевих бюджетів покривати різницю між економічно-обгрунтованими тарифами і тарифами для населення буде нічим. «Згідно з Законом України „Про Державний бюджет України на 2009 рік” органи місцевого самоврядування недоотримали 21 млрд. грн., необхідних для забезпечення мінімальних потреб жителів українських сіл, селищ та міст, а наявного фінансування вистачить максимум на півроку. Таким чином, дії НАК „Нафтогаз України” змусять органи місцевого самоврядування підвищувати тарифи для населення відповідно в два рази, що, в свою чергу, призведе до припинення проплат за спожиті тепло та газ і спровокує хвилі масових протестних акцій по всій країні» - йдеться у тексті заяви.

Однак це лише одна з проблем, з якою на разі залишаються фактично сам-на-сам міста та містечка України на початку нового бюджетного року. Адже місцеві бюджети 2009 року формувались в умовах кризи. І вже сьогодні лунають повідомлення про те, що як у деяких обласних центрах, так і невеликих містах - є проблема із затримкою виплат заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Серед причин – в тому числі і недостатня наповнюваність бюджетів. Зрозуміло, що ці питання потребують вирішення на рівні держави. Вінницький міський голова Володимир Гройсман переконаний, що Асоціації міст України варто активізувати зусилля щодо відстоювання інтересів територіальних громад для вирішення нагальних проблем місцевого самоврядування.

На думку очільника Вінниці, позитивного ефекту можна досягти не проханнями до центральних органів влади прислуховуватись до думки місцевих громад, - а якщо перевести це спілкування в іншу площину: вести переговори із центральною владою її ж мовою, мовою законопроектів. Як вже повідомлялось раніше, за ініціативою Володимира Гройсмана, створено робочу групу, яка займається напрацюванням пропозицій до законопроектів, котрі дозволять зміцнити бюджети територіальних громад додатковими надходженнями і ефективніше протистояти кризовим явищам в економіці міст. До складу робочої групи увійшли також міські голови Черкас, Івано-Франківська, Полтави, Луцька, Херсону та ряду інших міст України.

Цього тижня Володимир Гройсман в рамках засідання Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики брав участь в обговоренні законопроекту «Про місцеві податки і збори». Очільник Вінниці переконаний, що такий Закон потрібен, причому він має бути прийнятий у стислі терміни. Оскільки дуже важливо, щоб міста мали власні додаткові джерела поповнення бюджету, зокрема, так званого «другого кошика» - це європейська практика. Водночас, саме представники місцевих громад як практики можуть оцінити всі «за» і «проти» положень, які закладаються у норми Закону. Зокрема, при плануванні так званого ринкового податку у названому законопроекті, який ВРУ ухвалила у першому читанні наприкінці 2008 року, - були закладені ставки ринкового збору, які збільшили навантаження на підприємців в багато разів. Асоціація міст України в даному випадку висловилась категорично проти додаткового навантаження на підприємців.

Іще одним прикладом діалогу Асоціації з центральним органами влади є вирішення болючої для територіальних громад проблеми – нововведення, які мали набрати законної сили з початку року щодо встановлення порядку прийому об’єктів будівництва в експлуатацію. У відповідності до цих змін – органи місцевого самоврядування взагалі мали бути усунуті від цього процесу. На думку міських голів, це призвело б до безконтрольних процесів у забудові міст. В результаті переговорів представників Асоціації та Міністерства регіонального розвитку і будівництва в якості проекту Постанови Кабміну відпрацьований інший механізм прийому об’єктів до експлуатації, в якому за основу взято саме вінницький досвід і відпрацьовану у місті систему, яку мери інших міст підтримали як найбільш вдалу.

«Цей приклад підтверджує, – вважає Володимир Гройсман, - плідний діалог не тільки необхідний, але й можливий, якщо в основу законотворчості на державному рівні покласти саме реальний практичний досвід місцевого самоуправління і від загальних побажань перейти до спільного відпрацювання конкретних механізмів».


Переглядів: 3523
Поширень: 0