До Глави держави звернулася головний редактор газети «Вінниччина» Любов Добринська. Її запитання стосувалося можливості виділення державних коштів на закупівлю якісного обладнання для найважливішого довгобуду області – хірургічного корпусу лікарні імені М.Пирогова. За підрахунками фахівців, для цього знадобиться близько 90 мільйонів гривень, які область неспроможна вишукати самотужки.

Відповідаючи на запитання вінницької журналістки, Президент України зазначив, що, це питання є дуже важливим, оскільки в суперсучасних медичних центрах має бути відповідне обладнання. Він запевнив, що Вінниччина отримає державну фінансову підтримку на сучасне медичне обладнання для хірургічного корпусу обласної лікарні ім.М.Пирогова.

Для довідки:

Будівництво хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова розпочалося в 1992 році. У 1997 році було законсервоване, у 2002 році поновлено, а з 2010 року після візиту на Вінниччину Президента України Віктора Януковича розпочалось активне його будівництво.

Пироговська лікарня була заснована за хірургічним напрямком роботи. Сьогодні в лікарні сконцентровано біля 500 ліжок хірургічного профілю. Упродовж 98 років лікарня перетворилась в багатопрофільну високоспеціалізовану єдину в області лікувальну установу, в якій надається висококваліфікована медична допомога, основою якої є хірургія з 14 напрямків.

Відсутність умов для перебування післяопераційних хворих в спеціальних палатах, багатокорпусність та відсутність оперативної можливості в наданні спеціалізованої реанімаційної допомоги післяопераційним хворим через віддаленість єдиного відділення анестезіології-реанімації та інтенсивної терапії, зношуваність будівель, в яких знаходиться сьогодні більшість хірургічних відділень, неможливість створення в них умов для розгорнення підрозділів за новітніми технологіями, перш за все кардіологічна хірургія, рентген-судинна хірургія, єдина малоінвазивна хірургія, - обумовили гостру необхідність в будівництві нового саме хірургічного корпусу, а сьогодні в його продовженні та найшвидшому завершенні.

Введення в дію нового хірургічного корпусу, окрім вищевказаного, дасть можливість компактно згрупувати всі потужності хірургічного напрямку діяльності.

На користь цього свідчать і ті обставини, що лікарня на сьогодні є однією з основних клінічних баз одного з найкращих медичних вузів України – Вінницького Національного медичного університету. Вона носить ім’я славетного вченого-медика Миколи Івановича Пирогова, що в свою чергу постійно обумовлює проведення на базі університету та обласної лікарні вітчизняних та міжнародних з’їздів, конгресів, семінарів та інших наукових заходів, незважаючи на одну з найстаріших матеріально-технічних баз серед обласних лікарень України.

Хірургічний корпус розрахований на 240 ліжок, збільшення штатної чисельності працюючих не передбачається.

Відбудеться значна модернізація діагностичної бази лікарні за рахунок придбання та введення в експлуатацію сучасної діагностичної апаратури, що дасть змогу скоротити строки лікування та сконцентрувати надважких хворих з хірургічною патологією. З введенням в експлуатацію хірургічного корпусу та відповідним його оснащенням знайде свій розвиток сучасна серцева-судинна хірургія, що дасть змогу проводити складні оперативні втручання на відкритому серці та магістральних судинах не скеровуючи таких пацієнтів в лікувальні установи за межі області. Значно розшириться коло малоінвазивних втручань на органах дихання, черевній порожнині, нирках та сечоводах, кістково-мязовій системі. Збільшиться кількість оперативних втручань по ендопротезуванню крупних суглобів, що дасть змогу максимально наблизити цей метод лікування для пацієнтів.

Відбудеться централізація пара клінічної служби в потужні центри; променевої діагностики з септичною та асептичною рентген операційними, фізіотерапевтичного та відповідного лікування, ендоскопії, лабораторної діагностики, та інше.

Крім того покращаться умови перебування пацієнтів відповідно до світових стандартів та існуючих санітарних норм.

За весь період будівництва освоєно 125,4 млн. грн., у тому числі у 2012 році виконано будівельних робіт на суму 75,246 млн.грн.

З метою прискорення введення в експлуатацію хірургічного корпусу обласної лікарні ім. Пирогова в м. Вінниці, необхідно виділити у поточному році з державного бюджету кошти в сумі 89,0 млн.грн.



Переглядів: 3981
Поширень: 0